С рукой на сердцеУ кожної щасливої людини є справа її життя. Справою життя фонду, заснованого 2004 р. меценатом Юрієм Сапроновим, стала сердечна прихильність до проблем охорони здоров'я. Не секрет, що сьогоднішні успіхи харківської дитячої кардіохірургії стали можливі завдяки благодійній допомозі Фонду Юрія Сапронова. Директор Інституту загальної та невідкладної хірургії АМН України професор Валерій Бойко та завідувач відділенням кардіохірургії Ігор Полівенок розповіли про історію, сьогодення і майбутнє регіонального проекту допомоги дітям із вродженою вадою серця. Нині бренд "Подаруй дитині серце" став об'єднуючим началом для людей доброї волі з різних країн.

- Розкажіть, будь ласка, з чого починалася кардіохірургія в Харкові.

- Все починалося у далеких 60-х роках, коли харківський Інститут загальної та невідкладної хірургії очолив його академік О.О.Шалімов. У 1966 р. було засновано відділення кардіохірургії - одне з перших в Радянському Союзі. У ті роки академік О.О.Шалімов, професор Н.Л.Володя, хірурги О.В.Бутенко, Т.П.Милованова почали проводити операції при вроджених вадах серця. Результати були дуже скромними, тому що технології тільки з'являлися, знань було мало - галузь лише починала розвиватися. На жаль, на початку 80-х люди з команди розійшлися, і робота в цьому напрямку в Харкові практично не велася. Тільки в 2000 р. до відділення кардіохірургії прийшла нова команда, яка вирішила відродити кардіохірургію, зокрема, дитячу. Ми поїхали вчитися до київського Інституту Амосова. У період 2000-2001 рр. після нашого навчання до Харкова приїжджав завідувач відділенням дитячої кардіохірургії інституту професор Лазоришинець Василь Васильович зі своєю командою, з їх допомогою ми і почали проводити перші операції. У 2000 р. ми провели 9 операцій на відкритому серці, і до 2004 р. на рік нами робилося їх у середньому 10 - 20. Це були найпростіші пороки.

- З якими труднощами зіткнулися харківські кардіохірурги?

- Перше, що лімітувало розвиток дитячої кардіохірургії у нас в країні, - це фінансування, тобто його відсутність. Не було грошей для розвитку цього дорогого напрямку. Собівартість однієї операції за найскромнішими підрахунками становила близько 10 тис. гривень, і це без урахування оплати праці персоналу та амортизації. На заході, де такі операції проводяться виключно з використанням одноразових витратних матеріалів і з їх рівнем оплати праці фахівців, ця сума на порядок вища: у Сполучених Штатах вартість подібної операції для пацієнта або страхової компанії складає від 70 000 до 100000 доларів, а в країнах Європи - 30 000 євро.

- З чого почалося довголітнє співробітництво Інституту загальної та невідкладної хірургії з Благодійним фондом Юрія Сапронова?

- У 2003 р. Юрій Сапронов звернув увагу на цю проблему і став допомагати як приватна особа. А коли утворився благодійний фонд, підтримка кардіохірургії стала основним напрямком у його роботі. До того часу обладнання, яке надійшло до нас ще за часів Радянського Союзу, вже або застаріло, або прийшло в непридатність, і нічого нового при повній відсутності фінансування з боку держави ми купити, звичайно ж, не могли. На кошти фонду ми зробили ремонт у відділенні, повністю перепланували і переробили під наші потреби реанімацію, закупили життєво необхідну апаратуру - дихальну апаратуру, аналізатор газів крові, монітори, встановили ангіограф. Допомога Юрія Сапронова у найважчі для медицини часи - з 2003 до 2008 рр. - дозволила нам просто вижити. Ми були на межі повного припинення роботи і розпуску команди. Що це означає? Якщо припиняється робота, це означає, що розпадається команда і "йде" технологія. Відновити процес згодом дуже важко - доводиться будувати все заново. Тому, повторюю, допомога Фонду Юрія Сапронова була своєчасною і життєво важливою для нас і для галузі. Допомога ця була системною, і згодом переросла в Регіональну програму допомоги дітям із вродженою вадою серця. Всі діти Харкова та області тепер можуть отримати безкоштовне оперативне лікування вроджених вад серця. Витрати багато в чому взяв на свої плечі фонд.

- Зараз Регіональна програма допомоги дітям із вродженою вадою серця перетворилася на міжнародний проект. Як це сталося?

- До 2008 р. ми вийшли на досить непоганий рівень оснащення, покращилося і фінансування з боку держави, почали надходити витратні матеріали - все налагоджувалося. Але ми зіткнулися з новою проблемою, причому нематеріальною: нам стало не вистачати досвіду. Ми хотіли робити більш складні операції, ми хотіли оперувати більш маленьких дітей, дітей з меншою вагою - нам потрібно було вчитися далі. І в 2008 р. представилася можливість попрацювати з відомим міжнародним фондом, що спеціалізуються з дитячої кардіохірургії. Це "International Children` s Heart Foundation", який очолює професор Білл Новік. Фонд Юрія Сапронова допомагає нам налагодити постійну спільну роботу в Харкові. З цього моменту і почався черговий етап у житті проекту, який отримав нову, вже відому всім назву "Подаруй дитині серце". Був підписаний тристоронній меморандум між Інститутом загальної та невідкладної хірургії, Благодійним фондом Юрія Сапронова і "International Children` s Heart Foundation", згідно якого 3-4 рази на рік інтернаціональні бригади лікарів протягом двох тижнів на базі кардіохірургічного відділення Інституту загальної та невідкладної хірургії проводять спільні операції українським дітям. Цей проект розрахований орієнтовно на 5-6 років. З досвіду цього часу достатньо, щоб сформувати навички персоналу, наростити науковий і практичний потенціал, вивести роботу на якісно новий рівень - добротної європейської клініки. Наші зарубіжні партнери допомагають також апаратурою та витратними матеріалами, які як гуманітарну допомогу щоразу привозять з собою. Сьогодні проект "Подаруй дитині серце" - це вже бренд. Під кожен приїзд місії у відділенні вибудовується черга з батьків, які бажають отримати високоякісну безкоштовну медичну допомогу. Завдяки цій спільній роботі нашого відділення серйозно наростило обсяги допомоги. На рік ми виконуємо близько 100 операцій на серці різної складності. Головне наше досягнення полягає в тому, що ми почали оперувати новонароджених дітей, - про це раніше ми могли тільки мріяти. Сьогодні наше завдання - двох фондів та інституту - зробити так, щоб кожна дитина Харківського регіону, яка потребує допомоги могла її отримати у нас. Діти не повинні вмирати від вади серця, якщо їм можна допомогти.

- Яким є рівень смертності від вроджених вад серця у дітей?

- За відсутності лікування смертність у дітей при вроджених вадах серця у віці до 5-ти років становить 40%. Йдеться про всі вади. Вади важкі, критичні в 100% випадків мають летальний результат - як правило, такі діти не доживають до року. А в цілому, 1% дітей народжується з вадами серця. Це вади різного ступеня складності. Одні з них вимагають втручання в перші дні життя, інші піддаються виправленню протягом перших років життя, треті можуть викликати декомпенсацію й інвалідизацію у людини вже в похилому віці. Існує близько 150 різновидів вад, "вада серця" - це збірне медичне поняття, і не всі вади треба оперувати. Але якщо нічого не робити, то 40% дітей, народжених з вадою, не доживуть до 5-річного віку. Можливості сучасної медицини, наші можливості дозволяють 97% прооперованих дітей вижити і стати здоровими, фактично - врятувати їх.

- Цей рік став переломним в історії розвитку дитячої кардіохірургії в Харкові.

- Так. У 2010 р. до нашого проекту нарешті приєдналася офіційна влада. Ми дуже вдячні віце-губернатору Ігорю Шурмі, який поставився до проблеми неформально. Вперше в історії незалежної України на потреби дитячої кардіології з обласного бюджету виділено 200 000 грн. До цього ми отримували кошти виключно з бюджету Академії наук і кошти благодійників. У планах до проекту підключити і місто: ми хочемо в нашому регіоні створити єдиний медичний простір в області дитячої кардіології. Ініціатором цього став Ігор Михайлович Шурма.

- Розкажіть, будь ласка, детальніше про цю немедичну проблему.

- На сьогодні в українській медицині існує низка автономних медичних просторів різного фінансового та адміністративного підпорядкування, що ніяк не стикаються один з одним. Муніципальні лікарні фінансуються містом і підпорядковуються місту, обласні лікарні фінансуються з обласного бюджету і підкоряються області, є ще лікарні відомчі, лікарні Академії наук... Дуже часто дві лікарні, які знаходяться поруч, нічого не знають одна про одну - між ними виросли товстелезні непроникні стіни. Між тим, усі ми робимо одну і ту саму справу - лікуємо людей. Людині все одно, чийого підпорядкування лікарня, - вона має отримати якісну допомогу. А якщо врахувати, що в сформованих умовах навіть медична звітність подається до різних відомств, що вкрай спотворює загальну картину, відбувається роз'єднання навіть у розумінні філософії медицини. Дуже хочеться покласти край такому системному непорозумінню. Питання створення єдиного медичного простору назріло вже давно, проте без комплексної реформи в медицині втілити в життя цю ідею дуже важко. Але ми не збираємося покірно чекати змін, ми можемо вже зараз почати з створення невеликих віртуальних острівців у цій сфері. Для цього потрібна тільки добра воля. Приклад тому вже подано. Область формально не може виділити нам гроші, але через свої структури, через свої лікарні закупити витратні матеріали і передати їх нам область може, адже ми оперуємо в більшої частини дітей з області. Так і було зроблено.

- Початок є. Якими будуть наступні кроки?

- А далі будемо рухатися в цьому напрямку. У планах на наступний рік - закупити портативний апарат УЗД і створити спільні виїзні бригади з фахівців нашого інституту і кардіологів з обласного кардіоцентру. Ми давно і продуктивно співпрацюємо з кардіоцентром і його керівником Олександром Страшком. Виїзні бригади дозволять підняти діагностику в районах на новий рівень. Зараз у районах - великі проблеми з апаратурою і з фахівцями, і, на жаль, сільські діти не завжди охоплені медичною допомогою. Часом трапляється так, що батьки, навіть знаючи про проблему із серцем у дитини, не наважуються звертатися до лікарів, вважаючи, що це занадто дорого для сім'ї. Але ж завдяки Фонду Сапронова допомогу в Харківській області виявляється абсолютно безкоштовно. Тому потрібно доносити допомогу до глухих районів. Місцеві педіатри відбиратимуть дітей з шумами в серці, і раз на місяць фахівці з діагностичною апаратурою будуть приїжджати, щоб поставити діагноз з можливістю подальшого лікування. Профілактичний огляд сільських дітей дуже важливий у ранній діагностиці захворювань серця. Це конкретний крок до того самого єдиного медичного простору, про який йдеться. У результаті такої кооперації, використовуючи кошти з різних джерел - міста, області, Академії наук, кошти благодійників, зарубіжних благодійників, - можна створити живий життєздатний організм.

- Як будуть використані кошти, про які йдеться?

- На гроші, виділені з обласного бюджету, закуплені оксігінатори. Ми плануємо отримати їх якраз до початку цієї місії. Цього разу до Харкова приїдуть 14 фахівців, керівником місії є Крістіан Гілберт - дивовижна, широкої душі людина, чудовий хірург, який був шефом кардіохірургічного відділення в Америці. Крістіан переключився на інтернаціональну медицину після того, як, за його словами, йому "надійшов дзвінок від Бога". Зараз він їздить з Біллом Новіком різними країнами в складі благодійного проекту. Цього року в цих країнах уже було 24. У ICHF зараз нова програма в Іраку, а от роботу в Білорусії вони цього року закінчили - там уже все добре, програма завершилася успішно. У Домініканській Республіці, з якої вони тільки що повернулися, до проблеми підключилася держава, там будується новий кардіохірургічний центр. "International Children` s Heart Foundation "знайшов спонсорів у Домініканській Республіці та США, які виділили кошти на будівництво центру (у них ніякого не було), а держава виділила 5 млн. доларів на його оснащення. Тендер виграв "General Electric", компанія встановить усе необхідне обладнання. Такий ось приклад поєднання коштів з різних джерел, їх акумулювання і грамотного використання. Сьогодні абсолютно очевидно, що ніякий окремо взятий бюджет не в змозі покрити необхідні обсяги витрат на цю дорогу галузь. Продуктивним може бути тільки такий комплексний підхід.

- Ми знаємо, що батьки, які зіткнулися з проблемами серця у своїх дітей, з нетерпінням чекають можливості потрапити на лікування в інститут саме в дні спільної роботи харківських і зарубіжних фахівців.

- Уже 24 дитини занесені до плану фахівців "International Children` s Heart Foundation ". Усе це дуже важкі випадки, ми постараємося всім допомогти. На день проводиться, як правило, дві-три операції, а за найважчими вадами - одна. Багато чого залежить від процесу виходжування хворих, і тут важко щось планувати. Одне можу сказати: з кожним приїздом наших колег операції все більш складні, а випадки все більш важкі; досвіду у нас все більше, а технології все серйозніше. Спільно ми йдемо вперед.