ТОВ "ТРЦ "Нікольський" (Київ) візьме в оренду ділянку землі на вул. Пушкінській, 2 у Харкові для будівництва багатофункціонального комплексу. Про це 9 квітня на засіданні постійної комісії з гуманітарних питань Харківської міськради повідомила заступник директора Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин міськради Наталія Артибаш. За її словами, ТОВ "ТРЦ "Нікольський" передадуть функції замовника на будівництво багатофункціонального комплексу. Київська компанія отримає в оренду земельну ділянку загальною площею 1,4936 га. Об'єкт має бути збудований до 31 грудня 2015 р.

В ході засідання комісії Н.Артибаш продемонструвала депутатам ескізний проект нового комплексу. За її словами, функціональне призначення центру не зміниться порівняно з первинним проектом, який збиралася реалізувати компанія "Харків-Москва". Єдина відмінність - буде знижена поверховість будинку.

За словами Н.Артибаш, є кілька варіантів ескізів. "Є з вигнутою колонадою, є - з увігнутою. Увігнута - з фонтаном - думаю, найприйнятніша. Є варіант в стилі "французький Лувр". Також є варіант комплексу зі скляним кубом. Його архітектор пов'язував цей варіант з варіантом реконструкції Історичного музею, в якому теж буде присутній скляний куб", - розповіла заступник директора департаменту.

Вона нагадала, що ескізний проект будівництва нового комплексу по вул. Пушкінській, 2 буде представлений 19 квітня на засіданні містобудівної ради, яка пройде у Будинку архітектора.

Довідка "SQ". Фірма "Харків-Москва" почала будівництво бізнес-центру "Європа" на вул.Пушкінській у 2008 р. Планувалося, що бізнес-центр "Європа" стане найвищою будівлею в місті. На місці будівництва був виритий котлован під фундамент глибиною 16 м. Подальші роботи на місці котловану не велися.

У серпні 2011 р. юридичний департамент міськради передав до прокуратури Харкова матеріали про невиконання фірмою "Харків-Москва" основних умов договору оренди земельної ділянки на початку вул.Пушкінської, порушенні термінів будівництва торговельного центру і житлового будинку з багатоповерховою автостоянкою. Прокурор Харкова в інтересах міськради подав позов про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки. 15 вересня Госпсуд Харківської області задовольнив позов прокурора. 8 грудня Апеляційний суд Харківської області відхилив апеляцію гендиректора ТОВ "Харків-Москва" Шмуела Дукера на рішення госпсуду. 21 грудня Харківська міськрада і фірма "Харків-Москва" підписали акт прийому-передачі ділянки, і вона була повернена місту.