Харківський планетарій ім.Ю.Гагаріна підготував нову програму до 50-річчя першого польоту людини в космос. Як повідомила "SQ" заступник директора планетарію Світлана Матвійчук, програма, зокрема, буде показана 12 квітня (12 квітня 1961 р. Юрій Гагарін уперше у світі здійснив орбітальний обліт Землі). Глядачі дізнаються про те, яким був Ю.Гагарін, і про його політ. "Але це буде не просто розповідь про біографію космонавта", - зазначила С.Матвійчук. За її словами, програма розповідає про все, що пов'язано з першим польотом людини в космос, про внесок Харкова у розвиток космонавтики, про зародження ракетобудування та ролі в цьому України, про важливі історичні події в дослідженні космосу.

Програма демонструватиметься у березні і квітні по вихідних днях.

Довідка "SQ". За рішенням Міжнародної авіаційної федерації 12 квітня відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики. Також у цей день відзначається День працівників ракетно-космічної галузі України.

У Харкові було зосереджено 15 підприємств та установ, що працювали на космонавтику. У Харкові народилися або навчалися 28 льотчиків-космонавтів. Зокрема, Чугуївське військове авіаційне училище льотчиків (Харківська обл.) Закінчив радянський космонавт Олексій Леонов, який здійснив перший у світі вихід у відкритий космос. Зараз у місті живуть учасники запуску космічних апаратів, зокрема, з Ю.Гагаріним на борту, і більше 100 будівельників трьох космодромів, сотні військових-ракетників, ветерани космонавтики.