Харківські фахівці відділення кардіохірургії Інституту загальної та невідкладної хірургії АМН України і 14 лікарів із зарубіжжя в майбутні два тижні спільно проведуть 24 операції дітям із вродженою вадою серця. Про це повідомив "SQ" завідувач відділення кардіохірургії Інституту загальної та невідкладної хірургії Ігор Полівенок. За його словами, операції пройдуть у рамках проекту "Подаруй дитині серце", який реалізують Харківський міський благодійний фонд Юрія Сапронова і міжнародний благодійний фонд "International Children` s Heart Foundation" на базі відділення кардіохірургії Інституту загальної та невідкладної хірургії.

"Цього разу в рамках проекту до Харкова приїдуть 14 зарубіжних фахівців. Керівником місії є Крістіан Гілберт - широкої душі людина, чудовий хірург, який був шефом кардіохірургічного відділення в США. Зараз К.Гілберт разом із головою фонду "International Children `s Heart Foundation" Біллом Новіком та іншими лікарями їздять різними країнами з благодійною місією. Цього року вони відвідали вже 24 країни", - зазначив І.Полівенок.

За його словами, 24 дитини, які очікують операції в Харкові, мають важкі форми захворювання. "Але ми постараємося всім допомогти. У день проводиться, як правило, дві-три операції, а з найважчими вадами - одна. Багато чого залежить від процесу виходжування хворих, і тут важко щось планувати. Одне можу сказати: з кожним приїздом наших колег операції все більш складні, а випадки все більш важкі, але і досвіду у нас усе більше, і технології все серйозніші", - підкреслив І.Полівенок.

Також кардіохірург повідомив, що щорічно в Харкові в рамках акції "Подаруй дитині серце" проводиться близько 100 операцій на серці різної складності. "Головне наше досягнення полягає в тому, що ми почали оперувати новонароджених дітей, про це раніше ми могли тільки мріяти. Сьогодні завдання двох благодійних фондів та інституту зробити так, щоб кожна дитина Харківського регіону, яка потребує допомоги, могла її отримати у нас. Діти не повинні помирати від вади серця, якщо їм можна допомогти", - додав І.Полівенок.

Довідка "SQ". Вроджена вада серця - досить поширена патологія серед захворювань серцево-судинної системи, яка є основною причиною смерті дітей на першому році життя. Приблизно 1% новонароджених мають вроджену ваду серця. В Україні народжується близько 3,5-4 тис. дітей із вродженою вадою серця на рік, у Харківському регіоні - 150-200 дітей. Приблизно 30% випадків вимагають хірургічного втручання на 1-у році життя. Сучасна кардіохірургія дозволяє зберегти життя 97% дітей із вродженою вадою серця.

Міжнародний фонд "International Children` s Heart Foundation "організований 1994 р. кардіохірургом Вільямом Новіком (США). Особливістю фонду є робота в ньому лікарів-волонтерів, які представляють різні країни світу. За час свого існування фонд провів близько 3,5 тис. операцій у багатьох країнах.

Акція "Подаруй дитині серце" є частиною програми допомоги дітям із вродженою вадою серця, яка сьомий рік проходить у Харкові. У 2008 р. був підписаний тристоронній меморандум між Інститутом загальної та невідкладної хірургії, благодійним фондом Ю.Сапронова й "International Children` s Heart Foundation", згідно якого 3-4 рази на рік інтернаціональні бригади лікарів протягом двох тижнів на базі кардіохірургічного відділення інституту проводять спільні операції українським дітям.

У січні 2010 р. хірургами відділення кардіохірургії Інституту загальної та невідкладної хірургії в Міському перинатальному центрі у недоношеної дитини вагою 1 кг була успішно поведена операція по перев'язці відкритого артеріального протоку - така операція проводиться при вроджених вадах серця.