Вирубка дерев почалася в парку ім.Горького в Харкові з боку вул. Сумської біля переїзду Дитячої залізниці. Про це 8 липня повідомили "SQ" активісти громадської організації "Зелений фронт". За їх словами, сьогодні було вирубано близько 50 дерев. "При цьому пиляють пронумеровані екологами дерева, тобто ті дерева, які не входять до числа 503, дозволених до зносу", - відзначили захисники лісу.

Також, за їх словами, робочі розширили просіку для будівництва дороги та натягли колючий дріт, захопивши нові ділянки з деревами, пронумерованими екологами. Активісти намагаються перешкодити цьому. У той же час, робочі заявили "SQ", що сьогодні ніяких конфліктів на території будівництва не було.

Як повідомив "SQ" прес-секретар екогруппи "Печеніги" Олег Перегон, на 25 травня вже було вирубано не 503, а 576 дерев. А на сьогодні в цілому на ділянці спиляні 1 тис. 800 дерев. "Ми самі рахували за пнями, за їх діаметром, скільки зрубано дерев. Сухостою ми навіть не рахували", - підкреслив О. Перегон.

Крім того, за словами О. Перегона, коли ведеться будівництво, повинні бути огороджені живі дерева, щоб їм не завдавали шкоди. Тут же машини пошкодили кору дерев, коли звозили землю в яр, тобто травмовані здорові дерева. "І ніхто не поніс за це відповідальності", - зазначив О. Перегін. За його словами, екологи повідомили про інцидент в Державну екоінспекцію в Харківській обл. і в Міністерство природи.

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького (переходить у Лісопарк) потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька людей, також кілька учасників акції були затримані міліцією.

25 червня представники харківських громадських організацій "Зелений фронт", "Ми - харків'яни!", "Громадська рада Харківщини", ініціативної групи сел.П'ятихатки заявили, що вирубка дерев в парку ім.Горького поновилася. Представники громадських організацій не змогли з'ясувати, на якій підставі проводиться подальша вирубка. За їх словами, 503 дерева, які планувалося вирубати для будівництва дороги, вже знесені, але тепер розширюють просіку.

1 липня активісти "Зеленого фронту" та інших природоохоронних організацій відновили діяльність наметового табору, мотивуючи це рішення тим, що будівельники можуть пиляти дерева вночі.

5 липня захисники лісу перешкодили руху будівельної техніки на місці пробивання дороги в парку ім. Горького. За опір співробітникам міліції шість активістів, у тому числі голова ХОО "Ми - харків'яни!" Юрій Кальченко, були затримані міліцією і доправлені до Дзержинського РВВС. 6 і 7 липня вирубка дерев в парку ім.Горького не проводилася.