Харьков занял первое место в рейтинге 
Харків посів перше місце в рейтингу "55 кращих міст для життя в Україні" за версією журналу "Фокус". Рейтинг українських міст "Фокус" складає вчетверте. Харків - перше місто Східної України, якому вдалося очолити список кращих. До цього верхні рядки займали Івано-Франківськ, Львів та Чернівці.

Як відзначає видання, такий показник, як ділова активність, на відміну від попереднього року, вирішено було оцінювати не за потенційним, а за реальними бізнес-досягненням. Саме з цим пов'язаний успіх Харкова у рейтингу-2010. За кількістю зареєстрованих приватних підприємств, а також забезпеченню городян новими робочими місцями Харків поступився лише Києву.

Найвищий бал у рейтингу Харків отримав за кількість ВНЗ і студентів. До речі, майже половина (45,82%) населення обласного центру має вищу або незакінчену вищу освіту. Культурний потенціал міста експерти оцінили у 52 бали з 55 (тут Харків поступився Києву, Львову та Одесі).

Якість життя у великих і малих містах України оцінювалися, виходячи з екологічної ситуації, розвиненості інфраструктури, витрат міського бюджету на кожного мешканця. Крім того, враховувався рівень злочинності, рівень зайнятості населення, розмір середньої зарплати, вартість житла, потік туристів.