Справа чотирьох молодих киян, які пограбували ювелірний магазин у Харкові, розглядається в одному з харківських судів. Підсудним від 20 до 22 років. Вони обвинувачуються за ч.4 ст.187 (розбій), ч.3 ст.209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом) та ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. Про це 8 червня повідомив "SQ" прокурор відділу нагляду за дотриманням законів спецпідрозділами та іншими установами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, прокуратури Харківської обл. Антон Кіптілий.

Двоє з підсудних були студентами четвертого курсу одного з київських ВНЗ. Саме один зі студентів у травні 2009 р. створив та очолив злочинну групу. Основним напрямком діяльності групи було пограбування пунктів обміну валют і магазинів з продажу ювелірних виробів. Молоді люди вели спостереження за магазинами і пунктами обміну валют у Києві, Київській обл. та Харкові. Підозрювані скоїли низку розбійних нападів на вказаній території з червня до жовтня 2009 р. Вони також намагалися легалізувати доходи, отримані злочинним шляхом.

Організатор групи зберігав викрадені кошти вдома, витрачаючи їх на забезпечення злочинної діяльності та оплату вартості оренди квартири і послуг спортивного клубу, в якому члени групи підтримували фізичну форму. Крім того, організатор групи видавав спільникам на особисті потреби до 3 тис.грн. кожному з викрадених коштів.

У жовтні 2009 р. підозрювані пограбували ювелірний магазин у Харкові. Вони бризнули двом продавцям невстановленою рідиною в обличчя, повалили на підлогу, заволоділи ювелірними виробами на 590 тис.грн. і зникли. Усього підозрювані вкрали ювелірних виробів майже на 1 млн.грн. Крім того, у липні вони незаконно придбали пістолет. Кожному з членів злочинного угрупування загрожує ув'язнення строком до 15 років.

Довідка "SQ". За даними прес-служби Головного управління МВС України в Харківській області, 31 жовтня 2009 р. був пограбований ювелірний магазин на пр.Леніна, поруч з магазином "Спортмастер".