З наступного тижня в Харківській області розпочнуться роботи з ліквідації непридатних до використання пестицидів і отрутохімікатів. Як повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА), про це 8 квітня заявив заступник голови ХОДА Валентин Дулуб.

За його словами, утилізація отрутохімікатів розпочнеться за домовленістю з Державним фондом охорони навколишнього середовища. На сьогодні в Харківській області - 759 т непридатних до використання пестицидів і отрутохімікатів. Вони зберігаються в 60 місцях, з яких тільки одне - у хорошому стані, 33 - у задовільному і 25 - у незадовільному.

Він також зазначив, що раніше в області щорічно утилізувалося від 3 до 10 т пестицидів, але вони все одно накопичувалися за рахунок хімікатів, які не використовуються аграрними підприємствами. "Тому керівництво обладміністрації прийняло рішення просити Міністерство охорони навколишнього середовища і Кабінет міністрів про те, щоб до Євро-2012 провести комплекс робіт з ліквідації всіх складів пестицидів і отрутохімікатів на території області. Нас підтримали за умови, що ми виділимо 6 млн. грн. зі свого екологічного фонду, а 12-13 млн. нам виділить міністерство. У результаті цього року спільними зусиллями ми повністю вивозимо й утилізуємо всі пестициди та отрутохімікати в Харківській області", - повідомив В.Дулуб.

За його словами, наступного тижня почнеться робота з вивезення 278 т хімікатів зі складів у Балаклійському, Близнюківському, Богодухівському, Борівському, Валківському, Великобурлуцькому, Дворічанському, Зміївському, Золочівському, Ізюмському, Кегичівському, Коломацькому, Краснокутському, Нововодолазькому, Сахновщинському, Чугуївському, Шевченківському районах та у місті Первомайський. Роботи поки будуть проводитися за рахунок 6 млн. грн. з облбюджету.

"Як тільки почнеться фінансування з державного фонду, ми в першу чергу приступимо до ліквідації пестицидів у Нововодолазькому районі, де їх найбільше - 420 т, а також у Валківському районі, де на 8 складах знаходиться 78 т пестицидів. Усього цього року за рахунок коштів державного фонду охорони навколишнього середовища ми плануємо знищити 482 т пестицидів та отрутохімікатів", - повідомив заступник губернатора.

Довідка "SQ". У 2008 р. в області зберігалося 1145 т пестицидів на 91 складі. У 2010 р. пестициди були знищені на 18 складах у восьми районах області, зокрема, Балаклійському, Борівському, Вовчанському, Зміївському, Красноградському, Нововодолазькому. За обсягом непридатних до використання пестицидів Харківська область посідає шосте місце в Україні.