Війна за Лісопарк минулого тижня, здається, закінчилася. Принаймні, її польова частина. Вранці 2 червня табір захисників лісу знесли. Ця силова акція не обійшлася без жертв: за словами активістів-громадських діячів, двоє з них потрапили до лікарні, ще шістьох затримала міліція, але їх того ж дня відпустили. Пізніше вигнані з парку лісозахисники з'явилися під будівлею облдержадміністрації. Трохи помітингувавши, вони розійшлися, втративши ще одного бійця: його затримали.

Однак протистояння на цьому не закінчилося. Хвиля обурення, яку підняли захисники лісу, загрожує серйозно підмочити репутацію міської влади. Самі харківські градоначальники зробили для цього чимало. Наприклад, вони допустили участь у розгромі наметового містечка бійців комунального підприємства "Муніципальна охорона", законність дій яких викликає серйозні сумніви. Цей факт - мабуть, найсерйозніша зброя в руках опонентів: відразу пішли розмови про "чорносорочечників" і навіть "незаконні військові формування".

Крім того, викликає сумніви сам факт проведення силової акції. Невже не можна було дочекатися хоча б громадських слухань, які призначені на 19 червня? Звичайно, не факт, що слухання відбудуться так, як потрібно міській владі, але, судячи з досить загальної тематики заходу, розгорнути ситуацію на свою сторону не складе труднощів. У цьому випадку мерія могла б діяти, посилаючись на "думку громадськості", тобто опозиція втратила б свого головного козиря "народ не запитали".

Дії захисників лісу теж виглядають безграмотними. Молоді хлопці робили все, що могли, а от їхні лідери вели себе якось дивно. Головний БЮТівець області Арсен Аваков на очах у десятків захисників лісу і телекамер взяв для ознайомлення документи, що регламентують будівництво дороги. Але жодних правових наслідків це не мало - навіть позов до суду не з'явився. Так, всі розмови про "незаконність" дій міської влади виглядають просто стрясанням повітря. А депутат міськради Андрій Руденко і зовсім заявив, що з дозвільними документами все в порядку.

У четвер ввечері представники громадської організації "Зелений фронт" пікетували будівлю облуправління міліції. Цікаво, що ні Арсена Авакова, ні Андрія Руденка, ні інших опозиційних політиків на пікеті не було. Хоча, за логікою речей, саме вони повинні були очолити мітинг противників дороги через парк Горького. Навряд чи така напівактивна опозиція додасть її лідерам електоральних балів.

Політичні наслідки цього протистояння, схоже, будуть негативними для всіх сторін конфлікту. В очах деяких людей градоначальники тепер виглядають душителями демократії і противниками зелених насаджень. Причому ця історія вийшла за межі Харкова: сюжети про парк Горького показали декілька центральних каналів, а у п'ятницю на "Інтері" відбулися теледебати зацікавлених сторін (про дебати - нижче).

Відреагували на харківські події і у Верховній Раді. Народний депутат від БЮТ Сергій Сас від імені фракції вимагав від генерального прокурора України "вжити заходів для забезпечення прав і свобод громадян та дотримання закону при будівництві дороги через парк Горького". Крім того, Сас вимагав викликати до Верховної Ради для надання інформації з Лісопарку міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, голови обладміністрації Михайла Добкіна і в.о. мера Харкова Геннадія Кернеса. Звичайно, ці вимоги навряд чи до чогось приведуть, однак заяву було зроблено і розтиражовано.

Опоненти міської влади, швидше за все, теж вийдуть із ситуації з втратами: проти Арсена Авакова почалася серйозна інформаційна атака. Наприклад, Геннадій Кернес навіть звинуватив екс-губернатора в ... незаконній вирубці дерев. За словами Кернеса, фірма "Інвесторелітстрой", засновником якої є Аваков, у 2007-2009 рр. вирубала 4 тис. 301 дерево у сел. Лісове біля Харкова. Кернес заявив: "Ми підготуємо всі документи з цього факту: нехай правоохоронні органи розбираються". Схоже, це не останні звинувачення на адресу Авакова з боку міської влади. Чи вийде він з цієї ситуації переможцем? Навряд чи. Не варто забувати, що Харків - місто біло-блакитне. І особливого співчуття до помаранчевого, а потім біло-червоного екс-губернатора у громадськості немає. А тому інформаційні удари, що наносяться владою, будуть для Авакова вельми болісними.

Минулого тижня відбулася ще одна подія, яка зіграла в мінус екс-губернатору: начальник територіального управління Рахункової палати Станіслав Косінов оприлюднив без перебільшення сенсаційну інформацію. Йдеться про численні порушення в роботі Харківської облдержадміністрації під головуванням Арсена Авакова. Причому порушення ці стосувалися найрізноманітніших аспектів діяльності обладміністрації: від явно завищених сум, що виділялися на утримання автопарку й апарату, до перевищення повноважень у сфері фінансів і земельних відносин.

На перший погляд здається, що ці звинувачення можна розглядати в контексті протистояння екс-губернатора і міської влади. І, швидше за все, їх спростування буде супроводжуватися словами про політичні переслідування. Однак Косінов оприлюднив результати перевірки, що почалася задовго до того, як Аваков став проявляти активність як опозиціонер. Загалом, ситуація виглядає так: вогонь протистояння в Харкові розгорається, а Станіслав Косінов, швидше мимоволі, підлив у нього масла своєю заявою.

Теледебати, які відбулися на "Інтері" у п'ятницю, дуже наочно продемонстрували слабкість позицій усіх сторін конфлікту в Лісопарку. Міську владу представляв Геннадій Кернес у студії "Інтера" і Михайло Добкін у студії обласного телебачення. Опозицію уособлював Арсен Аваков, який опонував безпосередньо Кернесу, і активіст-громадський працівник Ігор Россоха. Крім того, "групу підтримки" опозицію складали якийсь правозахисник і чомусь екс-міністр МВС Юрій Луценко. У "групі підтримки" міської влади був заступник нинішнього міністра МВС та інший правозахисник, які, втім, особливої підтримки не надали.

Геннадій Кернес за своїм звичаєм ігнорував питання і з усіх сил намагався донести те, що хотів. А хотів він, судячи з усього, одного: закидати брудом Авакова. Аваков, очевидно, бажав відплатити Кернесу тією ж монетою. Сторони швидко скотилися до рівня "сам дурень": Кернес пригадав Авакову вирубку дерев у Лісовому, Аваков відповів уже достатньо тмяним від частого використання "аргументом" про кримінальне минуле Кернеса. Юрій Луценко неодноразово вжив слово "Гепа", а у відповідь одержав від Кернеса тираду про "професійний ідіотизм". Якщо б не інші учасники дискусії, про вирубку лісу, напевно, і не згадали б. Більш-менш конструктивним був, мабуть, тільки Михайло Добкін, який, проте, не забув кілька разів вколоти Авакова. Ігор Россоха говорив здебільшого саме про дорогу, але і він зіпсував враження про себе вигуками з місця.

У кінцевому підсумку дискусія звелася до того, наскільки законним і виправданим був розгін наметового містечка в Лісопарку, особливо за участю "Муніципальної охорони". Ніякого виразної відповіді на звинувачення опонентів у використанні власних "бойовиків" ні Кернес, ні Добкін так і не дали. Це виглядає дуже дивно. Тим більше, наслідки "мирного мітингу" на Клочківській мали навчити харківських градоначальників того, що, застосовуючи грубу силу, потрібно бути готовим відповісти за це.