В Харькове впервые провели операцию по пересадке почки эндоскопическим путемОперація з пересадки нирки ендоскопічним шляхом уперше пройшла в Харкові 5 жовтня в рамках V Всеукраїнського з'їзду трансплантологів. Про це 6 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив ректор Харківського національного медичного університету Володимир Лісовий. За його словами, мати виступила донором для своєї дочки. "Однак вилучення нирки у мами проходило незвичайним шляхом - за допомогою відкритої полосної операції, як ми це зазвичай робимо, а з використанням ендоскопічної апаратури. Ендоскопічна хірургія дозволяє уникнути великих порожнинних операцій", - зазначив В.Лісовий. Він підкреслив, що операція пройшла успішно.

Ректор також повідомив, що у проведенні операції безпосередню участь брав професор московського Інституту трансплантології Едуард Галлямов. "Методика ендоскопічного забору органу активно використовується за кордоном, Росія тільки починає її освоювати. В Інституті трансплантології Москви професор Е.Галлямов за останні півтора року провів 91 таку операцію", - додав ректор медуніверситету.

Довідка "SQ". Ендоскопічна хірургія зараз дозволяє уникнути великих порожнинних операцій при хворобах жовчного міхура, запаленні апендициту, видаленні лімфовузлів, пухлин, при усуненні склеротичної патології в судинах, під час шунтування у випадку ішемічної хвороби серця, при видаленні гриж міжхребцевих дисків та ін. У порожнисті органи чи в черевну порожнину під час такої операції через ендоскоп та гнучкі фіброаппарати вводяться спеціальні інструменти-маніпулятори, керовані хірургом, що спостерігає за своєю роботою на моніторі. Зараз це найбільш малотравматична, безкровна хірургія, що дає мінімальний відсоток ускладнень у післяопераційний період.

На базі харківського відділення трансплантації нирки, яке є підрозділом Обласного клінічного центру урології та нефрології ім. В.Шаповала, проведено 28 родинних трансплантацій з початку роботи відділення (з 2006 р.).