Судове засідання у справах чотирьох активістів, яких співробітники міліції затримали 5 липня в парку ім.Горького, відбулося 6 липня в Дзержинському районному суді м. Харкова. Активісти були затримані за те, що не корилися правоохоронцям і заважали проводити будівельні роботи.

Як повідомив "SQ" голова харківської обласної організації "Ми - харків'яни!" Юрій Кальченко, який є одним з підсудних, 6 липня суд розглянув справу стосовно одного активіста - Сергія Пономаренка, якого засудив до адміністративного покарання у вигляді штрафу в розмірі 130 грн. за "злісну непокору владі".

Судові засідання у справі стосовно Ю. Кальченка і Сергія Четверикова перенесені. Стосовно Олександра Шепеля справу розглядав суддя Сергій Лазюк. Підсудний зажадав перенесення засідання для ознайомлення з матеріалами справи і в зв'язку з відсутністю свідків і адвоката. С. Лазюк переніс слухання на 14.30.

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького (переходить у Лісопарк) потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька людей, також кілька учасників акції були затримані міліцією.

25 червня представники харківських громадських організацій "Зелений фронт", "Ми - харків'яни!", "Громадська рада Харківщини", ініціативної групи сел.П'ятихатки заявили, що вирубка дерев в парку ім.Горького поновилася. Представники громадських організацій не змогли з'ясувати, на якій підставі проводиться подальша вирубка. За їх словами, 503 дерева, які планувалося вирубати для будівництва дороги, вже знесені, але тепер розширюють просіку.

1 липня активісти "Зеленого фронту" та інших природоохоронних організацій відновили діяльність наметового табору, мотивуючи це рішення тим, що будівельники можуть пиляти дерева вночі.

5 липня захисники лісу перешкодили руху будівельної техніки на місце пробивання дороги в парку ім. Горького. За опір співробітникам міліції шість активістів, у тому числі голова ХОО "Ми - харків'яни!" Юрій Кальченко, були затримані і доставлені до Дзержинського РВВС.

6 липня відбулося чергове зіткнення між захисниками парку ім. Горького і міліціонерами, в результаті чого постраждали два активісти, ще двоє були затримані.