Чергове зіткнення між захисниками парку ім. Горького в Харкові і міліціонерами відбулося 6 липня у парку на місці будується дороги. Активісти харківської громадської організації "Зелений фронт" стали на заваді руху будівельної техніки, сівши на землю перед машинами.

За словами захисників лісу, "будівельники перейшли від підготовчих робіт до основних, на які немає дозволу". Крім того, продовжилися роботи за захисною стрічкою, яку вчора натягнули активісти "Зеленого фронту" за узгодженням з представниками правоохоронних органів. Захисники лісу вкотре вимагають припинення будівництва на підставі рекомендації комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування (в документі зазначено, що будівництво дороги в Лісопарку має бути припинене - "SQ").

За словами лісозахисників, після кількох попереджень міліціонери почали відтягувати людей з території будівельного майданчика. У результаті бійки двоє захисників лісу отримали травми. На місце події викликали швидку допомогу. Медична допомога знадобилося дівчині і хлопцю: їх госпіталізували в лікарню швидкої і невідкладної допомоги ім.Мещанінова. Зараз на місці, де повинна працювати техніка, залишився активіст Ігор Росоха, решта залишили будмайданчик.

Як повідомив "SQ" юрист Євген Соловйов, в результаті зіткнень двох супротивників будівництва дороги затримала міліція. За його словами, близько 13.00 активісти, що проживають в наметовому містечку в Лісопарку, зробили спробу перешкодити роботі будівельної техніки. "Забудовники почали розширювати територію проведення робіт, встановлювати загородження з колючого дроту, а люди сіли на шляху будівельної техніки", - відзначив Є. Соловйов. За його словами, правоохоронці стали на бік забудовників і стали відтісняти активістів. В результаті міліція затримала двох осіб, які, за словами юриста, наразі знаходяться в Дзержинському РВВС. "Іншим довелося відступити", - відзначив Є. Соловйов.

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького (переходить у Лісопарк) потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька людей, також кілька учасників акції були затримані міліцією.

25 червня представники харківських громадських організацій "Зелений фронт", "Ми - харків'яни!", "Громадська рада Харківщини", ініціативної групи сел.П'ятихатки заявили, що вирубка дерев в парку ім.Горького поновилася. Представники громадських організацій не змогли з'ясувати, на якій підставі проводиться подальша вирубка. За їх словами, 503 дерева, які планувалося вирубати для будівництва дороги, вже знесені, але тепер розширюють просіку.

1 липня активісти "Зеленого фронту" та інших природоохоронних організацій відновили діяльність наметового табору, мотивуючи це рішення тим, що будівельники можуть пиляти дерева вночі.

5 липня захисники лісу перешкодили руху будівельної техніки на місце пробивання дороги в парку ім. Горького. За опір співробітникам міліції шість активістів, у тому числі голова ХОО "Ми - харків'яни!" Юрій Кальченко, були затримані і доставлені до Дзержинського РВВС.