Військову частину А0829 (61-й арсенал) у Лозовій Харківської області повністю очистять від боєприпасів до 15 вересня 2012 року. Про це 5 січня повідомив журналістам директор Департаменту управління рятувальних сил МНС Георгій Марченко. За його словами, e 2012 році на ліквідацію боєприпасів з території військової частини Державною цільовою програмою передбачено виділити 24 млн.грн.

Як зазначив Г.Марченко, роботи з ліквідації боєприпасів цього року розпочнуться у квітні, оскільки зараз проводити розмінування не дозволяє погода. А з 15 травня розпочнуться основні роботи з подальшого обстеження території. "За півтора року, тобто з липня 2010 р., були розміновані близько 100 гектарів технічної території військової частини, де розташовувалися закриті склади боєприпасів, а також снаряди, які перебували просто неба. Фахівці МНС знищували до 30 тонн боєприпасів на добу, щодня здійснюючи по 5-7 підривів", - підкреслив директор Департаменту управління рятувальних сил МНС.

За його словами, в цілому у 2011 році на території військової частини А0829 співробітники МНС підірвали близько 1 тис. 300 тонн боєприпасів, і ще 5,5 тис. тонн боєприпасів відправили на металобрухт. На утилізацію було витрачено до 18 млн.грн.

Г.Марченко додав, що співробітникам МНС залишилося розміновувати 147 гектарів технічної території арсеналу, на якій знаходиться близько 25 тис. тонн боєприпасів. У 2013 році розпочнуться роботи з благоустрою території військової частини.

Довідка "SQ". На 61-му арсеналі (Лозова, Харківська обл.) Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України в серпні 2008 р. сталася пожежа. На території військової частини почали вибухати боєприпаси. На складах арсеналу їх зберігалося близько 93 тис.т (площа арсеналу - 494 га). Частина з них вибухнула або була розкидана по території арсеналу (за оцінкою Міноборони - розкидано близько 41 тис.т), частина не постраждала від вибухів і залишилася на складах. Сам арсенал знаходиться на відстані 1,2 км від міста Лозова.

Територію арсеналу з розкиданими після вибухів боєприпасами планується розмінувати. Боєприпаси, які не постраждали від вибухів, вивозять на інші склади або утилізують. Після того як вивезуть усі боєприпаси, арсенал розформують.