Дослідницька установка "Джерело нейтронів", яку планується запустити в Харкові, не становить ніякої загрози ні для тих, хто буде поруч з нею працювати, ні для мешканців міста. Про це 5 листопада заявив журналістам генеральний директор Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ХФТІ) Національної академії наук України Іван Неклюдов.

"Розробляється не реактор, а підкритична збірка, яка управляється прискорювачем, і ядерний вибух повністю виключений, оскільки урану-235 для цього недостатньо", - заявив І.Неклюдов. За його словами, санітарна зона установки буде обмежена стінами будівлі, у зв'язку з цим вплив на населення та навколишнє середовище виключений. "Це забезпечується елементами радіаційного захисту, які ретельно розраховані і сконструйовані. Радіаційне навантаження на персонал буде в кілька разів менше допустимої дози", - підкреслив він.

"Джерело нейтронів" планується створити в 2014 р.

Довідка "SQ". У кінці лютого 2005 р. у ХФТІ пройшла нарада за участю фахівців Арагонської національної лабораторії (США), на якому було вирішено, що США профінансують проектування нейтронного джерела для прискорювача. США зацікавлені в тому, щоб проект був реалізований у найкоротші терміни. В інституті є ядерні подільні матеріали, і США вимагають, щоб ці матеріали були або передані США, або знищені. Якщо прискорювач буде створений, то матеріали "спалять" під час дослідження для отримання нейтронів, що влаштовує США.

3 листопада 2008 р. Міністерство енергетики США передало до Національної академії наук України офіційну пропозицію про надання на чотири роки 25 млн.дол. для будівництва в Харкові підкритичної ядерної збірки. Ядерна збірка буде використовуватися для організації виробництва топів і досліджень в області створення безпечного ядерного джерела енергії. Проект будівництва складання розроблений фахівцями Арагонської лабораторії і ХФТІ.

У вересні 2010 р. екогрупа "Печеніги" заявила про небезпеку імпульсного ядерного реактора, який будуватимуть у Харкові і зажадала привести у відповідність до законодавства України його будівництво, провести громадські обговорення проекту. Про це йшлося у відкритому листі екогрупи до влади України і президента США Барака Обами.