В Старом Мерчике перезахоронили останки пяти советских воиновУ сел. Старий Мерчик (Валківський р-н, Харківської обл.) 5 травня в урочистій обстановці перепоховали останки п'яти радянських воїнів із безіменних могил в Братську могилу селища. В урочистому заході взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов, генеральний консул Росії в Україні Всеволод Філіпп, депутат облради Юрій Фесенко, голова Валківської райдержадміністрації Микола Малявін, голова Валківської райради Олександр Холодний, селищний голова Старого Мерчика Олексій Лещенко, мешканці селища, учні місцевої школи, ветерани війни.

Присутні поклали квіти до братської могили та вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Представники духовенства відслужили панахиду за загиблими.

Губернатор висловив подяку Галині Іванищевій, яка звернула увагу влади на безіменні могили воїнів, а також керівнику ПП "Військові меморіали "Схід" Віктору Старченку (співробітники підприємства провели дослідження і встановили імена загиблих).

Як повідомив О.Лещенко, у братську могилу перенесли останки воїнів 562 винищувально-протитанкового артилерійського полку 53-ї армії. Вони загинули в бою біля ст.Мерчик у вересні 1943 р. У братській могилі вже були поховані 300 воїнів, чиї імена відомі, і 108 воїнів, чиї імена невідомі.

В Старом Мерчике перезахоронили останки пяти советских воинов В Старом Мерчике перезахоронили останки пяти советских воинов
В Старом Мерчике перезахоронили останки пяти советских воинов В Старом Мерчике перезахоронили останки пяти советских воинов

Довідка "SQ". Ексгумація останків п'яти радянських воїнів, похованих окремо в п'яти могилах, була проведена 21 квітня 2011 р. У могилах були знайдені погони капітана-артилериста, двох лейтенантів-артилеристів, значок "За відмінну артилерійську підготовку", радянські монети, гудзики форми червоногвардійців.

Група розвідувачів, вивчивши документи Центрального архіву Міноборони Росії (через офіційний сайт), встановила, що загиблі - бійці 562-го винищувально-протитанкового артилерійського полку 53-ї армії. Вони загинули в боях за лісовий масив у трьох кілометрах на південь від Старого Мерчика. Після боїв артилеристів поховали на околиці селища, могили яких були розташовані на території приватної садиби. Імена начальника штабу полку капітана Трохима Карташова, командирів батарей лейтенантів Олексія Глазунова і Василя Матинюка вже були внесені до списку загиблих, зазначений на братській могилі. В результаті пошукових робіт були також встановлені імена сержанта Миколи Бабайкіна і Василя Смирнова.

Г.Іванищева повідомила голові ХОДА про безіменні могили воїнів під час гарячої телефонної лінії.