Результати порівняльного тестування декількох зразків молока і сметани презентували 4 жовтня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO". Експертизу пройшли молоко і сир з Центрального ринку та ринку "Павлово поле" (4 марки молока і 4 марки сиру). Тестування провів Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз "Тест" (Київ).

За словами завідувача відділу науково-організаційної роботи Інституту терапії ім. Л.Т.Малої Людмили Богун, експертиза показала, що молоко, що купується на ринках, не призначене для вживання в сирому вигляді і підлягає обов'язковому кип'ятінню, а сир можна використовувати тільки для приготування страв, які проходять термічну обробку. "Ми порівнювали показники базарного сирого молока з нормами для пастеризованого, оскільки при дотриманні цих норм молоко вважається безпечним. Домашнє молоко не витримує такого порівняння. Регіональний молочний тест по Харкову однозначно підтвердив, що молоко, яке не пройшло термічної обробки, найчастіше небезпечне для здоров'я і може викликати серйозні харчові отруєння. Ризик таких отруєнь високий, якщо таке молоко вживається людьми зі зниженим імунітетом і дітьми", - зазначила Богун.

"Усі чотири зразки молока з ринку мали серйозні проблеми з мікробіологією, а значить, такий продукт небезпечний при вживанні в сирому вигляді. Перевірене молоко містило кишкову паличку і підвищену кількість МАФАМ (загальна мікробна забрудненість). Окрім того, один зразок молока містив антибіотики. Також у молоці перевірили кислотність, яка в двох випадках була вищою норми. Жирність перевіреного молока склала від 2,6% (що замало для домашнього) до 4,5%. Сода і аміак, які додають у молоко для запобігання скисання, виявлені не були", - розповіла Богун.

За її словами, результати дослідження сиру теж не ідеальні. "Жирність цього продукту, що вже стало недоброю традицією, далека від домашньої. Три зразки показали вміст жиру на рівні 5,8-6,6%, тоді як магазинний сир переважно має жирність у 9%. І тільки один домашній сир за жирністю був схожий на домашній - містив 12,8% жиру. Традиційно базарний сир показав низьку кислотність порівняно з промисловими нормами, але це не найбільша претензія до сиру, адже багатьом споживачам подобається некислий сир. Правда, через недостатньо активне сквашування в одному сирі виявилося замало корисних молочнокислих бактерій", - зазначила Богун.