Конференція Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з боротьби з тютюном відбудеться в листопаді 2010 р. в Уругваї. Як повідомили "SQ" у коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну", на порядку денному сесії, зокрема, передбачається розгляд рекомендацій країнам заборонити або обмежити деякі інгредієнти, які використовуються в тютюнових виробах.

За словами координатора прес-центру коаліції Олександри Устинової, деякі українські ЗМІ помилково повідомляють, що передбачено ввести повну заборону використання будь-яких інгредієнтів, за винятком тютюну, які додаються до тютюнових виробів. "Робиться помилковий висновок: усі сигарети потрібно заборонити, адже в 97% сигарет використовуються добавки. Насправді країнам рекомендується заборонити або обмежити лише ті інгредієнти, які використовуються для підвищення смакової привабливості тютюнових виробів, наприклад, цукор або ароматизатори, які використовуються для створення враження , що тютюнові вироби нібито корисні для здоров'я, підвищують енергійність (наприклад, зі смаком фруктів або кофеїну). Такі обмеження вже законодавчо існують в Австралії, Канаді, США, Таїланді, Франції", - відзначила О.Устінова.

За її словами, в листі Міністерства охорони здоров'я України (МОЗУ) від 22 жовтня 2010 р. до Кабінету міністрів йдеться, що необхідно обмежити використання полуничного, персикового та інших ароматизаторів, які збільшують привабливість тютюнових виробів, особливо серед молоді. "До складу тютюнових виробів уже багато років додаються різні ароматичні та інші речовини. Справа в тому, що деякі види тютюну мають настільки огидний смак, що сигарети, які містять такий тютюн, неможливо курити. Це в деякій мірі нагадує солодкий сироп для дітей, в якому розчинено гіркі ліки", - зазначив завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗУ Костянтин Красовський.

Коаліція громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну" закликала органи влади України підтримати проект рекомендацій ВООЗ і заборонити використання полуничних, персикових і інших добавок, а також обмежити використання всіх інших добавок, які сприяють залученню людей до куріння чи заважають людям кинути палити.