Результати порівняльного тестування молока і сметани презентували в Харкові

Результати порівняльного тестування молока і сметани 3 червня презентували в Харкові, у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO". Експертизі підлягали продукти торгових марок, популярних, за даними її організаторів, у східному регіоні України, в тому числі вироблені в Харківській області (11 марок сметани і 10 марок молока). Тестування провело громадське об'єднання із захисту прав споживачів "Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз "Тест" (Київ).

Керівник відділу тестування центру Ніна Кільдій зазначила, що половина перевірених торгових марок під виглядом сметани пропонують "продукт з майже стовідсотковим вмістом рослинного жиру". Такий компонент був виявлений в сметані марок "Ведмедик Чарівник" (ТОВ "Молагробізнес", м.Дніпропетровськ), "Марічка" (ТОВ "Продукт України", м. Донецьк), "Молочна ферма", "Хуторок" (обидві - ТОВ " С-Транс ", м.Зміїв, Харківська обл.) і" Щодня "(ТОВ" Молочна фабрика "Рейнфорд", м. Дніпропетровськ). У сметані "Добриня" (АТЗТ "Донецький міський молочний завод № 2, м. Донецьк) і "Молочна ферма" була знайдена кишкова паличка. Задовільну оцінку отримала сметана марки "Злагода" (ВАТ АК "Комбінат" Придніпровський ", м.Дніпропетровськ). До сметані марки "Заріччя" (ЗАТ "Куп'янський молочноконсервний комбінат", м.Куп 'янськ, Харківська обл.) Були невеликі зауваження. Оцінку "відмінно" отримали сметани марок "Ромол" і "Слов'яночка" (обидві - філія ВАТ "Вімм-Білль Данн Україна " - "Харківський молочний комбінат", м. Харків).

За словами М. Кільдій, з десяти марок молока три зразки містили від 85 до 94% немолочного жиру. Це продукти марок "Молочна ферма", "Ведмедик чарівник" і "Хуторок". Оцінка молока марки "Заріччя" - "дуже погано": продукт мав поганий смак і мікробіоологіческіе показники не відповідали нормі. Молоко марки "Щодня" одержала оцінку "погано", оскільки мало зовсім не властивий для молока запах і смак. Молоко марок "Добриня" і "Молочна родина" (ВАТ "Ковельмолоко", м. Ковель, Волинська область) за мікробіоологіческім показниками не відповідало вимогам стандарту, в ньому була присутня кишкова паличка. Молоко марки "Ромол" отримало оцінку "добре": були невеликі зауваження до смакових особливостей. Оцінку "відмінно" отримали марки "Злагода" і "Слов'яночка".

"Сметана та молоко взагалі не повинні містити рослинний жир. Виробники замінюють ним молочний жир, який цінний і легко засвоюється організмом. Прибираючи молочний жир з молочних продуктів, прибираються вітаміни, зокрема A і D", - відзначила Н. Кільдій. За словами президента центру експертиз "Тест" Валентина Безрукого, при використанні рослинних жирів собівартість молочного продукту зменшується на 30-40%.