Чинну в Україні систему пільг потрібно починати змінювати. Про це 1 грудня під час засідання круглого столу "Реформування системи пільг" заявила начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Олена Захуцька. Круглий стіл пройшов в інформаційному агентстві "STATUS QUO".

"Росія пішла шляхом монетизації, це сталося не відразу, і результати ми бачимо. У нас в Україні повинен бути продуманий чіткий механізм переходу до монетизації, причому цей перехід повинен бути поступовим: моментальної монетизації жоден бюджет не витягне. Але поступово можна почати - можливо, з пільгового проїзду в транспорті, а потім подивимося. Монетизація повинна відбутися, оскільки це єдиний шлях до соціальної справедливості", - відзначила О.Захуцька.

Голова громадської організації "Захист" дітей війни" Віктор Мілюков теж підкреслив, що пільги повинні бути монетизовані. За його словами, закон про "дітей війни" нерівномірно розподіляє пільги між мешканцями сіл і городянами: на городян доводиться більше пільг. А монетизація дозволила б усунути цей недолік.

За словами оглядача Дениса Азарова, провести зараз в Україні монетизацію пільг - нереально. "Росія - країна не в приклад богатша за Україну, у неї є свої джерела нафти, газу і так далі, і то вона не змогла свою монетизацію реалізувати повністю. А вже нам замахуватися на такий проект нереально. Принаймні, доти, доки система пільг буде такою, як зараз", - зазначив Д.Азаров.

Голова Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимир Проскурін відзначив, що уряд не вважає, що в країні потрібно реалізувати монетизацію. "Зараз пільгу можна дати, або не дати, або сказати, що дали, й обдурити. Якщо пільги монетизують, їх потрібно буде виплатити. Але в клептократичній державі, де прийнято красти, монетизація пільг неможлива", - зазначив В.Проскурін.

За словами учасника бойових дій в Афганістані Олександра Світличного, монетизація пільг для афганців не потрібна.

Довідка "SQ". У засіданні круглого столу "Реформування системи пільг" взяли участь представники чорнобильських і афганських організацій, громадської організації "Діти війни", експерти, а також представники політичних партій.

У листопаді в різних регіонах України пройшли акції протесту чорнобильців, які, зокрема, захоплювали приміщення обласних і районних управлінь Пенсійного фонду. У Києві чорнобильці протестували біля Верховної Ради і Кабміну. Учасники акцій вимагали виконання рішень судів про перерахунок пенсій чорнобильців. У Донецьку чорнобильці з 14 листопада оголосили голодування.