Харьковский сурок Тимка предсказал раннюю и теплую веснуХарківський байбак (степовий бабак) Тимко ІІ 2 лютого передбачив ранню і теплу весну. Як повідомив кореспондент "SQ" з біологічної станції Харківського національного університету ім. В.Каразіна (ХНУ) у сел.Гайдари Зміївського району Харківської області, коли байбака вийняли з його будинку, він не побачив свою тінь і цим передбачив ранню і теплу весну. Начальник біостанції Віктор Токарський заявив, що зима буде тривати ще протягом шести тижнів.

Байбак довго не хотів виходити з свого будинку, а також відмовився надягти народний костюм, який спеціально для нього пошила співробітниця ХНУ Людмила Ушакова.

На заході були присутні також начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області Роман Квартенко і голова Зміївської райдержадміністрації Євген Мураєв.

"Свят у нас більш ніж достатньо, тим більше національних. На жаль, це свято не наше: я думаю, його поява пов'язана з насильницькою американізацією, яка проходила в певний період. Я думаю, у нас своїх свят багато - Стрітення, Спас, і їх треба шанувати в першу чергу. Але в будь-якому випадку я радий розвитку туризму, будь-яка увага, яка адресована нашому району, - це тільки на користь. А найбільш просунутим туристам пропоную відвідати наш район наступного року, коли пройде другий етап свята - розбуди ведмедя", - заявив Є.Мураєв.

Як повідомив начальник біостанції, цієї весни Тимку будуть підбирати наречену, вже є 16 претенденток з найближчого розплідника. "Треба, щоб характер був доброзичливий, і самка не покусала його і нас", - зазначив В.Токарський.

Також В.Токарський підкреслив, що популяція степових бабаків за останні 20 років значно скоротилася, одна з причин цього - занепадництво тваринницької галузі. "На жаль, в Україні поголів'я великої рогатої худоби скоротилася десь у 10 разів. Це прямо впливає на популяцію бабаків, тому що немає потрібного випасу. Раніше на яружно-балкову систему було сильне навантаження копитних, постійно йшла вегетація рослин, рослини не встигали дозрівати, а це давало дуже хорошу кормову базу для бабаків, тобто з ранньої весни до пізньої осені була зелена поживна травичка", - розповів В.Токарський.

Довідка "SQ". День байбака відзначається на біостанції ХНУ, де біологи займаються розведенням і вивченням байбаків, з 2004 р. Тимко II передбачає погоду з 2010 р. До цього її передбачав байбак Тимко, але він постарів і був замінений. Окрім харківського Тимка, в Україні погоду пророкує львівський бабак Мишко. Його розбудять 15 лютого.

Щороку 2 лютого в м.Панкстоун (штат Пенсільванія, США), а тепер і по всьому світу відзначається День бабака (Groundhog day). Перша згадка про День байбака датована 1841 р. "У минулий вівторок 2 лютого був День cурка. У цей день бабак прокидається від зимової сплячки і вилазить з нори. Якщо бабак бачить свою тінь, він лізе спати назад у нірку, тому що будуть ще шість морозних тижнів. Але якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні. Він більше не повертається до сплячки, і нас чекає рання весна", - сказано в повідомленні. Офіційним американським святом День байбака став 1886 р. Бабаку дали ім'я "великий Філ - провидець із провидців, мудрець з мудреців, провісник з провісників". А м.Панкстоун назвали "світовим центром погоди".