Харківська правозахисна група (ХПГ) направила відкритого листа президентові України Віктору Януковичу з приводу подій, що відбулися в Лозівському міськрайвідділу міліції Харківської обл. Текст листа розміщений на офіційному сайті групи.

У ХПГ підкреслили, що за десять днів з вікон відділу міліції викинулося дві людини. "Перший випадок - це людина з ромської громади, яку звинуватили у зберіганні та поширені наркотиків. Після тривалої співбесіди зі слідчим чоловік викинувся з вікна четвертого поверху, був доправлений до лікарні, де помер за кілька днів. Міліція висунула дивну версію, що громадянин був у стані наркотичного сп'яніння, збуджений, і тому вчинив самогубство. Але ця версія ніяк не знімає відповідальності з міліції, бо не треба допитувати психічно неадекватну людину, а навпаки, треба вжити заходів для збереження її життя і здоров'я. Мати загиблого стверджує, що її сина закатували в міліції і викинули з вікна", - зазначено в листі. У ХПГ підкреслили, що восьмирічна дочка загиблого, яка була свідком його перебування в райвідділі, з того моменту перестала розмовляти.

"Очевидно, Лозівський РВВС не боїться нікого: ні прокуратури, ні власного керівництва, оскільки, незважаючи на порушену кримінальну справу, дивні польоти у РВВС продовжилися. Не минуло і 10 днів - і вже з третього поверху випала жінка. Вона провела в кабінеті слідчого більш п'яти годин, зізналася у крадіжці мішка картоплі, потім попросилася в туалет і вистрибнула з вікна третього поверху. Жінка також померла. І її мати підозрює, що, як і в першому випадку, це не було самогубство", - підкреслили в ХПГ.

"На сьогодні МВС стає просто чинником державної небезпеки. Вимагаємо якнайшвидшого законного і справедливого розслідування цих звірячих дій співробітників МВС і звертаємося до вас як до гаранта дотримання конституційних прав громадян з проханням взяти під свій контроль розслідування цих справ", - заявили правозахисники. За їх даними, за 2010 - початок 2011 рр. у райвідділах міліції Україні загинули більше 50 громадян.

Довідка "SQ". 22 січня мешканка Лозової 1974 р.н. вистрибнула з вікна третього поверху Лозівського міськрайвідділу міліції. З 11.30 підозрювана перебувала у кабінеті слідчого, їй було пред'явлено звинувачення у скоєнні крадіжки, вона визнала свою провину і дала слідчому необхідні свідчення. О 13.30 вона попросилася в туалет, з вікна якого і вистрибнула. Раніше, 9 січня, з кабінету, розташованого на четвертому поверсі Лозівського відділу міліції, вистрибнув 39-річний Ласло Коломпаров. Він був доставлений у відділ міліції за підозрою в незаконному зберіганні наркотиків. Після прибуття до відділу чоловік вистрибнув з вікна.