Видеозаписи подтвердили, что Е. Звенигородский, находясь в милиции, чувствовал себя плохо. После посещения милиции он умерУ Київському районному суді Харкова сьогодні, 1 листопада, відбулося чергове засідання у справі міліціонерів, підозрюваних у причетності до смерті харків'янина Євгена Звенигородського, який помер після відвідин міліції.

У цій справі судять помічника оперуповноваженого оперативно-пошукового відділу Головного управління МВС України в Харківській області Богдана Цихмістра (1987 р.н.), помічника оперуповноваженого карного розшуку облуправління міліції Олексія Лазарєва (1978 р.н.) та оперуповноваженого карного розшуку Олександра Марченка (1977 р.н.). Б.Цихмістро звинувачується у злочині, передбаченому ч.2 ст.121 Кримінального кодексу (нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті) та ч.3 ст.365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу. Іншим обвинуваченим інкримінується перевищення службових повноважень.

На засіданні дав свідчення начальник інспекції з особового складу Головного управління МВС України в Харківській області Андрій Цигулев. За його словами, після події з Є.Звенигородським протягом доби було розпочате службове розслідування, яке паралельно вели інспекція з особового складу та управління внутрішньої безпеки облуправління міліції. Правоохоронці з'ясували, що троє підсудних 30 березня, перебуваючи біля торговельно-розважального комплексу "Караван" на вул.Героїв Праці, затримали Є.Звенигородського та Віталія Адоніна і доставили їх до будівлі обласного управління міліції.

Як зазначив А.Цигулев, при затриманні Є.Звенигородському наділи наручники, про що пізніше не склали рапорт, а це є порушенням міліцейських правил. Окрім того, коли затриманих провели до будівлі облуправління міліції, їх не зареєстрували.

За словами А.Цигулева, на записах камер відеоспостереження, які розташовані біля будівлі міліції, видно, що Є.Звенигородський почувався зле: він тримався за живіт і згинався при ходьбі. На записах відеокамер, які знаходяться в коридорах облуправління міліції, також видно, що Є.Звенигородський себе погано почуває. Фактів того, що Є.Звенигородського били, відеокамери не зафіксували.

Крім того, як підкреслив начальник інспекції з особового складу, камери зафіксували, що коли Є.Звенигородського виводили в туалет, йому стало зле, і він упав на коліна. При цьому, за словами А.Цигулева, до нього підходили і намагалися привести до тями, обтирали мокрим рушником або футболкою.

У процесі перевірки були опитані й співробітники міліції, які працюють на тому ж поверсі, де перебував Є.Звенигородський. Усі вони заявили, що не чули жодного шуму і не бачили, щоб затриманого били.

Під час засідання суду також дала свідчення жінка-бармен, яка працює в барі "Стопка" на сел.Жуковского. Вона підтвердила, що 30 березня до 17.00 Є.Звенигородський і В.Адонін випили по келиху пива в барі, при цьому вони виглядали абсолютно здоровими (затримали чоловіків близько 19.00).

Довідка "SQ". Міліціонерів звинувачують у тому, що 30 березня, перебуваючи біля торговельно-розважального комплексу на вул.Героїв Праці, вони безпідставно затримали двох чоловіків (Є.Звенигородського і В.Адоніна). Б.Цихмістро звинувачується в тому, що наніс Є.Звенигородському кілька ударів кулаками і ногами в голову, пах і живіт. Після затримання на чоловіків незаконно наділи наручники, хоча затримані не пручалися, і доставили їх в будівлю облуправління міліції. Незважаючи на скарги на поганий стан здоров'я, затриманому Є.Звенигородському не була надана медична допомога. Також міліціонери не склали документів про затримання і не повідомили начальству про використання наручників.

За версією слідства, близько 19.00 Б.Цихмістро й О.Лазарєв вивели Є.Звенигородського з будівлі облуправління міліції та поклали на лавці у сквері. Після цього Є.Звенигородський був госпіталізований до лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, де о 2.30 помер. Згідно з висновками експертизи, причиною смерті стала тупа травма живота, яка призвела до внутрішнього крововиливу та розриву внутрішніх органів.

24 жовтня на судовому засіданні дала показання свідок Карина Долгая. Вона заявила, що була присутня при затриманні Є.Звенигородського і В.Адоніна і не бачила, щоб співробітники міліції їх били. К.Долгая повідомила, що Є.Звенигородський намагався в маршрутці вкрасти у неї гаманець.