Ситуация с "Горэлектротрансом", профсоюз, которого не было, и неслучившаяся сенсацияМинулого тижня міські чиновники ще раз пояснили, що робитимуть з "Міськелектротрансом". Директор Департаменту транспорту і зв'язку Харківської міськради Сергій Дульфан розповів, що замість ХКП "Міськелектротранс" запрацюють п'ять окремих комунальних підприємств: чотири з них створять на базі діючих депо, п'ятим стане КП "Міськелектротранс-сервіс". Повна реорганізація "Міськелектротрансу" буде завершена до 15 серпня. Всі співробітники перейдуть на роботу в нові підприємства, а при звільненні, за словами Дульфана, їм погасять борги із зарплати.

Яка логіка дій міської влади, не зовсім зрозуміло. Рік тому директор "Міськелектротрансу" Сергій Почепецький говорив, що на підприємстві проходить реорганізація, що стосується управлінського персоналу, який виконує аналогічні функції в різних депо. Скорочення витрат за рахунок скорочення управлінського апарату виглядало логічним. Тепер же керівники міського транспорту роблять з точністю до навпаки, адже кожне нове підприємство - це нові адміністративні витрати.

Втім, по-своєму логічне пояснення такого дроблення структури міського електротранспорту існує. Справа в тому, що якщо раніше роботу всіх депо координувало керівництво КП "Міськелектротранс", то тепер через відсутність єдиного підприємства ці функції будуть покладені на міських чиновників (принаймні, в питанні організації маршрутів). Так, чиновники додали собі влади, і вся робота електротранспорту буде координуватися безпосередньо з мерії. Добре це чи погано - сказати складно. З одного боку, як уже було відзначено вище, неминуче збільшення адміністративних витрат. З іншого боку, управління міським електротранспортом "у ручному режимі" вкладається у концепцію єдиного транспортного простору, яка активно просувається харківськими градоначальниками вже кілька років. Тепер мерія керуватиме і електротранспортом, і приватними автобусними перевезеннями шляхом затвердження маршрутів, що саме по собі досить непогано: розподіл транспортних потоків буде відбуватися, ймовірно, в мерії, а "Міськелектротранс", який у цьому питанні був своєрідним посередником між керівництвом міста і депо, буде виключений зі схеми.

У новинні стрічки минулого тижня потрапила ще одна ситуація, пов'язана з "Міськелектротрансом". У четвер на офіційному сайті міськради з'явилася інформація, що четверо невідомих чоловіків 28 липня близько 15.00 застосували силу стосовно чергової "Міськелектротрансу", порушили пропускний режим і проникли на територію адміністративної будівлі підприємства. За даними "Міськелектротрансу", невідомі "увірвалися до приймальні керівника підприємства і зірвали технічну нараду адміністрації, а працівниця, яка чергувала на прохідній, отримала медичну допомогу і була госпіталізована". На місце була викликана міліція, яка зафіксувала факт хуліганських дій.

При цьому один з невідомих представився головою первинної профспілкової організації вільних професійних спілок "Захист справедливості" ХКП "Міськелектротранс" Андрієм Ільговим. Сам Ільгов, раніше називав себе правозахисником і встиг засвітитися в десятках протестних акцій, представив свою версію події. За його словами, разом з трьома уповноваженими представниками профспілки він намагався передати в управління "Міськелектротрансу" звернення до керівника підприємства з пропозицією забезпечити безперешкодний прохід на територію представників профспілки. Крім того, активісти хотіли передати керівництву копії документів про реєстрацію профспілки. За словами Ільгова, після того як вахтерка переговорила по телефону з секретарем керівника, вона заявила, що нікого не пустить. Повз вахтерку він і уповноважені пройшли безперешкодно, і ніхто до неї силу не застосовував.

У цій заяві Ільгова є один дуже цікавий момент: слова про копії документів про реєстрацію профспілки. Як з'ясувалося, профспілка був зареєстрований 27 липня. При цьому ще на початку року була інформація про те, що 67 працівників "Міськелектротрансу" вступили до Харківської міської організації всеукраїнської профспілки "Захист справедливості", яку очолив лідер ініціативної групи "Прорвемося!" Андрій Ільгов. Інформація ця була розповсюджена зі слів самого Ільгова. З тих пір Ільгов представлявся керівником профспілкової організації "Міськелектротрансу" - організації, якої до останнього тижня формально не існувало. Вже одне це здатне викликати сумніви в тому, що Андрій Ільгов має право говорити від імені трудового колективу. Ще один цікавий факт - люди, які прорвалися в "Міськелектротранс" у четвер, не були співробітниками підприємства.

Має Ільгов якийсь вплив на трудовий колектив чи ні, буде зрозуміло 5 серпня. Саме на цей день запланований страйк співробітників "Міськелектротрансу". За словами Ільгова, у страйку мають намір брати участь працівники всіх чотирьох депо підприємства, а її причиною стане реорганізація "Міськелектротрансу". Ільгов підкреслив, що страйк відбудеться в будь-якому випадку: якщо вимоги будуть задоволені, страйкувати будуть один день, якщо ні - страйк буде безстроковим.

А керівництво підприємства, нехай і з запізненням, але все ж робить усе, щоб страйку не допустити: проводяться збори трудових колективів депо, і співробітникам пояснюють, що при реорганізації "Міськелектротрансу" вони не втратять ні робочих місць, ні пільг.

І остання інформація, пов'язана з "Міськелектротрансом" і яка заслуговує уваги: міське управління юстиції скасувало реєстрацію профспілки, очолюваної Ільговим. Причина - події, що відбулися в четвер, коли Ільгов співтовариші прорвався на територію підприємства. Сам Ільгов стверджує, що міськуправління юстиції не могло скасувати реєстрацію альтернативної профспілки "Міськелектротрансу", оскільки це може зробити тільки суд. Але як би там не було, подальше існування цієї профспілки під питанням: де-факто "Міськелектротранс" припиняє своє існування, і чиї інтереси буде представляти профспілка Ільгова, поки не ясно.

У четвер повинна була статися сенсація, але цього не сталося. У цей день у нашому інформагентстві відбулася прес-конференція депутата Харківської міськради, адвоката Анатолія Родзинського, в машину якого 1 липня кинули пляшку із запальною сумішшю. Деякі ЗМІ пов'язали цю подію з кримінальною справою про шахрайські операції із земельними ділянками, в яких опинилися замішані фірми екс-губернатора Арсена Авакова. Родзинський відстоював у судах інтереси городників, чиї ділянки стали предметом незаконних операцій. За ідеєю, він як ніхто інший повинен орієнтуватися в ситуації і може дати відповідь на головне питання, що стосується ролі в схемі АТ "Інвестор" - структури, підконтрольної Арсену Авакову. Тому прес-конференція обіцяла бути цікавою, якщо не сенсаційною.

Але Родзинський вирішив мовчати. Він не оприлюднив жодного натяку на те, хто міг вчинити на нього замах, і взагалі вирішив ситуацію ніяк не коментувати. Сенсації не сталося. Відповідь на питання "Чому?" може бути дуже простою. Цілком можливо, Родзинський сам розуміє або, принаймні, здогадується, з чим пов'язаний замах на нього, і це не має ніякого відношення до справи про земельні ділянки. В іншому випадку він не забув би хоч натякнути на зв'язок замаху і його участі в земельній справі. Адже потерпілий є адвокатом і політиком. Обидві ці професії майже не мислимі без реклами і зусиль з формування іміджу. Отже, якщо вже Родзинський не скористався наданою можливістю виставити себе в очах громадськості потерпілим за справедливість, значить, таким він, можливо, і не є.

І останнє. Автор уже писав, що земельна справа, яка дала привід для обшуку в приміщенні АТ "Інвестор", напевно не остання спроба влади позбавити Арсена Авакова активів, накопичених ним під час губернаторства. Минулого тижня ця версія підтвердилася. Стало відомо, що Господарський суд Харківської області повернув Дергачівській райдержадміністрації земельну ділянку площею понад 18 га, яка у 2005 р. була виділена АТ "Інвестор" і у 2006 р. перепродана його дочірній фірмі. На думку прокуратури, з якою погодився суд, передача ділянки незаконна, тому що частина землі була рекреаційного призначення і за законом передачі в приватну власність не підлягала.

Більшість харківських ЗМІ оминули цю інформацію увагою. І це зрозуміло - не дивлячись на "оптимізацію" медіаактивів, вплив екс-губернатора на медіапростір залишається дуже суттєвим. Однак довго приховувати від громадськості очевидне не вийде. Кримінальну справу, в якій опинився замішаний "Інвестор", повернення землі рекреаційного призначення, виділеної все тому ж "Інвестору"... Все це - ланки одного ланцюга, яких, треба думати, буде все більше: враховуючи масштаби того, що вже відомо, можливо, це не єдині зловживання із землею, які так чи інакше пов'язані з підконтрольними екс-губернатору структурами.