Головний інженер, який експлуатував атракціон "Матриця", з якого у квітні 2008 р. випала львівська студентка і загинула, засуджений до двох років обмеження волі. Про це 1 червня повідомили "SQ" у прокуратурі Харкова. Головний інженер приватної фірми (Герасим Акопян - "SQ"), яка експлуатувала й обслуговувала кілька атракціонів на території Центрального парку культури і відпочинку ім. Горького, звинувачувався у службовій халатності, що призвела до тяжких наслідків.

"Атракціон підприємці придбали за оголошенням. Експлуатували без необхідних дозволів контролюючих органів лише кілька днів. На п'ятий день через несправність кріплень і порушення безпеки експлуатації атракціону "Матриця" загинула студентка", - повідомив державний обвинувач, перший заступник прокурора Харкова Олександр Бондаренко.

Він пропонував призначити обвинуваченому покарання у вигляді 4-х років позбавлення волі. "Прокуратура міста готує апеляцію у зв'язку з м'якістю вироку", - зазначив О.Бондаренко.

Довідка "SQ". Студентка зі Львова Ольга Жагаляк (1990 р.н.) увечері 8 квітня 2008 р. зірвалася з атракціону "Матриця" в Центральному парку культури і відпочинку ім.Горького в Харкові. Дівчина була доправлена ​​до Харківської лікарні швидкої і невідкладної медичної допомоги ім.О.Мещанінова, де померла вночі 10 квітня. Атракціон "Матриця", на якому стався інцидент, не є власністю парку Горького, він належав орендарям (власник атракціону - Гарник Акопян).

Кримінальну справу було порушено за ознаками злочину, передбаченого ст.367 ч.2 (недбалість, що спричинила тяжкі наслідки), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 2 до 5 років без права обіймати певні посади терміном до 3 років, а також можливість штрафу від 100 до 250 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

Як повідомив "SQ" прокурор Харкова Євген Попович, причиною падіння та загибелі О.Жагаляк була конструктивна несправність атракціону. За словами Є.Поповича, в ході досудового слідства обвинувачений - головний інженер атракціону "Матриця" Герасим Акопян - визнав свою провину. 29 серпня 2008 р. відбулося попереднє засідання, в ході якого був заявлений позов про відшкодування морального і матеріального збитку батькам загиблої. Сума компенсації морального збитку - 500 тис.грн., матеріального - 42 тис.грн.

Дзержинський районний суд Харкова 22 січня 2009 р. виніс вирок у справі про загибель О.Жагаляк. Підсудний Герасим Акопян засуджений до позбавлення волі терміномом на 5 років з відтермінуванням покарання на три роки відповідно до ст.75 Кримінального кодексу. Крім того, Герасим Акопян оштрафований на 3,4 тис.грн. і позбавлений права займатися професійною діяльністю на території парку ім.Горького протягом трьох років. Також суд задовольнив позов про відшкодування морального і матеріального збитку батькам загиблої в розмірі 570 тис.грн.

Потерпілий заявив про свою незгоду з рішенням суду і подав апеляцію. 21 липня 2009 р. апеляційний суд Харківської обл. повернув кримінальну справу на додаткове розслідування до міської прокуратури. Дзержинський суд продовжив розгляд цієї справи.