Председатель Объединения профсоюзов Харьковской области С.Тесленко

Вся країна в ці дні відзначає День міжнародної солідарності трудящих. Про те, хто і як повинен захищати права трудящих, розповів в програмі "STATUS QUO" голова Об'єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко.

- Сергію Анатолійовичу, чий зараз свято Першотравень - всіх тих, хто працює, або працівників найманої праці?

- У першу чергу, до свята мають відношення наймані працівники. І ті люди, які сьогодні за свою працю отримують невеликі гроші, природно, не тільки будуть відзначати свято, але і піднімати на своїх мітингах, акціях ті питання, які для них дуже важливі. Це є питання зарплати, умов праці, пенсійного віку, пенсії, стипендії і т.д.

- А як на практиці створити профспілкову організацію на підприємстві?

- Якщо є три людини, то вже можна створювати профспілкову організацію.

- Ці люди повинні як мінімум знати законодавство про працю?

- Для початку це необов'язково: навіть не знаючи законодавства, вони мають право створити таку організацію. Можна прийти у той чи інший галузева профспілка або в об'єднання профспілок Харківської області і сказати: ми створили організацію, тепер хотіли б увійти до складу галузевої профспілки автосельхозмаша, або освіти і науки, або якого-небудь іншого профспілки. Ми тільки будемо раді. І ось тоді вже потрібно буде підучити законодавство. Адже всі члени профспілки повинні досконально знати свої права і обов'язки, а саме головне - володіти законодавством і розуміти, як захистити себе та інших людей у конкретних спорах, що виникають з роботодавцем. Ми навчаємо актив профспілки законам, які дають права і можливості вирішувати проблеми людини праці.

- Сергій Анатолійович, а чим займається Об'єднання профспілок Харківської області, яке ви очолюєте?

- До об'єднання профспілок Харківської області, яке я очолюю, входить 44 членських організації. З них 40 - це галузеві профспілки і 4 великі первинні організації, які не мають свого обкому в Харківській області. У кожного галузевої профспілки є свій статут, і на підставі цього статуту профспілки вирішують всі проблемні питання. Об'єднання профспілок Харківської області не наділене правом скасовувати ті чи інші норми статуту галузевої профспілки.

- Ви могли б навести приклади, що стосуються Харкова, коли силами профспілок були вирішені конкретні проблеми? Наприклад, у нас є кілька проблемних заводів - ім.Шевченка, ХЕМЗ. Профспілки виходять на площу з вимогою виплатити зарплату. Чи вдається профспілкам вирішити конкретні проблеми?

- Звичайно, вдається. Все залежить від організації, від того, як вона ставить себе по відношенню до роботодавця або власника. На заводі ім. Шевченко - серйозні проблеми. Ми написали листа на ім'я президента і прем'єр-міністра України. І якщо раніше на наші листи не відповідали, то тепер ситуація змінилася. У нас була зустріч з президентом у Києві, в ході якої були підняті всі проблеми: Федерація профспілок України підготувала національний доповідь про стан праці та соціально-економічних відносин в Україні. Ця доповідь переданий президенту, і я думаю, буде прийнято до відома при формуванні тих чи інших документів. На лист нашого обласного об'єднання профспілок реакція послідувала через три-чотири дні: керівництво заводу ім.Шевченка було запрошено до Міністерства промислової політики на обговорення проблем, пов'язаних із заводом. Це говорить про те, що можна вести нормальний діалог з владою і бути почутими.

- Харківським заводам зараз не вистачає робітників. Скажіть, що потрібно зробити, щоб повернути престиж робітничим спеціальностям?

- На мій погляд, проблема в тому, що взагалі витравили розуміння робочого класу. Раніше можна було скрізь побачити, почути: "Слава труду!", "Слава робітничому класу!". На сьогоднішній день робочої людини ні на екрані, ні в газеті не побачиш: враження, що це категорія людей, яких викреслили з життя держави. Ця проблема стає загальнодержавною. Руйнувати систему професійно-технічних училищ тільки тому, що стало мало держпідприємств, неправильно. Зараз у дітей питаєш: ким би ти хотів бути? У відповідь - космонавтом, льотчиком, модельєром, артистом, художником. Тобто ким завгодно, але тільки не робочим. У Європі робочі професії хто займає? Громадяни країн СНД. І там, за кордоном, робоча людина отримує нормальні гроші.

- А там ведеться якась популяризація робітничих професій? Піар?

- Звичайно, ведеться. А в нас немає, у нас забули про це. Єдині, хто пригадав про себе і зміг себе захистити, - це шахтарі. Навіть був прийнятий закон про престижність шахтарської праці. Я думаю, необхідно прийняти закон про престижність робітничої професії і включити в цей закон не тільки гідну зарплату, не тільки питання пенсійного забезпечення, але і питання пропаганди робітничих професій.

Намагаючись вирішити проблему браку молодих кадрів, підприємства зараз знаходять способи наставництва, беруть учнів, за ними закріплюють фахівців, які навчають молодих робітників. Ці робочі отримують професію, але потім до них звертаються бізнесмени і кажуть: "Скільки ти тут отримуєш? 1 тис. 300 гривень? Переходь до мене на роботу - будеш працювати одночасно на трьох верстатах, але отримувати 5 тис. гривень".

Такі ситуації призводять до того, що кваліфіковані кадри самі йдуть з тих підприємств, де не виплачується зарплата, допускаються всілякі порушення, скорочений робочий тиждень і т.д. Кваліфікованого фахівця завжди працевлаштують і дадуть можливість заробити, але, може бути, "у конверті".

- Наскільки зараз масштабна проблема виплати зарплат "у конвертах"?

- Дуже масштабна. Суми, які не надійшли до бюджету країни, дуже великі.

- А є якісь тенденції до поліпшення ситуації?

- На тих підприємствах, де є профспілки, вільності в частині виплати зарплати в конвертах у великих масштабах виключені. У цьому питанні повинна бути зацікавленість всіх структур і організацій, щоб навести порядок і щоб до бюджету країни приходили гроші, які на сьогоднішній день могли б вирішити масу проблем.

- Коли відбувається підвищення тарифів на будь-які житлово-комунальні послуги, профспілки повинні дати свою згоду на це?

- Не у всіх випадках.

- Півроку тому профспілки відстояли свою позицію, і НКРЕ скасувала свою постанову про підвищення на 20% вартості газу для споживачів. Чи збираєтеся ви втручатися в ситуацію з підвищенням цін на електроенергію?

- На сьогоднішній день для нас це теж нова інформація. На рівні Федерації профспілок створюється представницький орган, який буде опрацьовувати це питання. Адже підвищення має бути обгрунтованим. У поясненні йдеться, що жителі України покривають вартість електроенергії на 27%, але це треба перевірити. Повинна бути доказова база, потрібно все перевірити, порахувати. Хоча в цьому випадку передбачається м'який перехід.

- Введення нового тарифу передбачає встановлення планки споживання на рівні 150 кВт / год електроенергії на місяць. Ця норма відповідає дійсності?

- Навряд чи. Якщо живе один чоловік і включає один телевізор, одну лампочку і холодильник, то такий витрата електроенергії цілком можливий. А в цілому норма занижена.

- Коли розглядалася пропозиція про підвищення тарифу на проїзд у метро, Об'єднання профспілок Харківської області рекомендувало ціну в розмірі 1 грн. 25 коп. Тим не менш, було прийнято рішення про затвердження тарифу у розмірі 1 грн. 50 коп. Ваша пропозиція тоді проігнорували? Або воно було необов'язковим до виконання?

- Тоді метрополітен був державним підприємством, тому в даному питанні потрібно узгодження. Ми не погодили запропонований тариф і відстоювали свою позицію, наскільки це було можливо. Ми зверталися у всі інстанції - в міністерство, в усі відомства. І ті розрахунки, які ми, профспілки, відкидали, там підтвердили. Виявилося, що ці розрахунки проведені правильно та відповідають дійсності. Тому було прийнято рішення про встановлення тарифу 1 грн. 50 коп.

- Зараз КП "ВТП" Вода "заявило про необхідність підвищити тарифи на воду. Ви як-то будете втручатися в цю ситуацію?

- Ми знаємо про цю заяву, але офіційного документа до нас не надходило. Однак коли пролунало це заяву, висловили бажання підключити своїх фахівців, щоб провести розрахунки за тим же принципом, як і по електроенергії. Ми маємо три представники обкому профспілки ЖКГ, це хороші фахівці, ми їх включили до складу комісії, яка розглядатиме питання підвищення тарифів на водопостачання.

- Хотілося б поставити запитання про проект нового Трудового кодексу, який знаходиться на розгляді Верховної Ради. Низка громадських організацій виступив з різкою критикою цього законопроекту, стверджуючи, що в ньому істотно нівелюються права трудящих і зміцнюються права роботодавця. Що ви знаєте про цей проект?

- Я можу підтвердити, що в цьому проекті є окремі статті, які послаблюють позицію профспілок і самого найманого працівника у відстоюванні своїх прав і в праві прийому на роботу. Судячи з окремих моментів, якщо у людини зелені очі, а керівникові це не подобається, значить, людину не візьмуть на роботу. Але це ж абсурд.

- Кому вигідний такий законопроект?

- Я не знаю, кому він вигідний, але людині праці він не вигідний. Вигідний власнику, якому розв'язують руки у питанні прийому на роботу і формування команди того або іншого структурного підрозділу. Об'єднання профспілок Харківської області підготувало з приводу цього законопроекту листа до комітету Верховної Ради, у Федерацію профспілок України, до територіальних об'єднань профспілок України. Ряд областей нас підтримав. Я сподіваюся, що депутати, які повинні відстоювати інтереси простого виборця, а не конкретних людей, ініціюють розгляд низки питань, пов'язаних з цим законом.

Я не стверджую, що цей проект не повинен бути прийнятий. Я пропоную змінити в ньому ті норми, які обмежують права найманого працівника.