"Протягом 2011 р. усього 10 харківських дітей з 220 тисяч були госпіталізовані з підозрою на ускладнення після проведення вакцинації", - заявила 1 березня журналістам заступник директора Департаменту охорони здоров'я Харківської міськради Маргарита Голубова.

За її словами, всі ці діти були доправлені до Харківської обласної дитячої клінічної лікарні № 1. "До цієї лікарні госпіталізують дітей, яким напередодні було зроблене щеплення, після чого з дитиною стало щось відбуватися - наприклад, підвищилася температура або з'явилися почервоніння на місці введення уколу. Однак за підсумками обстеження ускладнень після щеплень у цих дітей не виявили - у них просто спрацювала поствакцинальна реакція. Що ще раз підтверджує, що побоюватися робити щеплення дітям не варто", - підкреслила М.Голубова.

Довідка "SQ". Як раніше повідомили в міській СЕС, усі поліклініки Харкова на сьогодні забезпечені імунобіологічними препаратами на 2-3 місяці. Винятки становлять вакцина "Інфанрікс" (проти коклюша, дифтерії та правця) і туберкулін (препарат, який використовується для проведення внутрішньошкірних діагностичних проб на туберкульоз). 4-6% харків'ян щорічно відмовляються робити щеплення своїм дітям.

Також завідуюча епідвідділу міської СЕС Людмила Клещар повідомила, що в Харкові фіксуються поодинокі випадки захворювання паротитом, краснуху, гепатитом В і туберкульоз. "В основному хворіють діти. Більшість з них не були щеплені від народження або контактували з родичами, які хворіють на інфекційні захворювання". - підкреслила Л.Клещар.

У листопаді 2011 р. в Україні введений новий порядок проведення профілактичних щеплень. Зокрема, скасована ревакцинація проти туберкульозу у 14 років. Окрім того, для вакцинації дітей на першому році життя проти коклюшу, дифтерії, правця може використовуватися вакцина як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДС) кашлюковим компонентом. Вакцинація дітей для профілактики інфекції, викликаної паличкою "Haemophilus influenzae" типу b (Hib-вакцина), раніше проводилася чотири рази - у 3, 4, 5 і 18 місяців, тепер одна щеплення - у віці 5 місяців - вилучене. Скасована ревакцинація в 15 років проти паротиту у хлопчиків і проти краснухи у дівчаток.

Окрім того, у новому календарі профілактичних щеплень розширюється перелік рекомендованих щеплень. Зокрема, до вже існуючого переліку інфекцій, які включають щеплення проти гепатиту А, гепатиту В, грипу, пневмококової інфекції, додані коклюш (раніше були щеплення тільки для дітей, тепер - для дітей і дорослих), краснуха (для дорослих), епідемічний паротит (для дорослих), кір (для дорослих), менінгококова інфекція (для дітей і дорослих), папіломавірусна інфекція, ротавірусна інфекція.