З листопада 2011 р. у Харкові зафіксували 26 випадків захворювання на кір. З них поки тільки 8 випадків підтвердили в лабораторії, інші діагнози ще перевіряють. Про це 1 березня повідомила журналістам завідувачка епідеміологічного відділу Харківської міської санепідемстанції (міськСЕС) Людмила Клещар. За її словами, серед захворілих на кір - в основному молоді люди від 20 до 29 років. Серед них 16 студентів з трьох вишів Харкова, які відвідували західні регіони України. "Напередодні весняних шкільних канікул СЕС попереджає батьків, щоб вони не виїжджали з дітьми до Західної України, оскільки там поширення кору все ще близьке до епідемії", - зазначила Л.Клещар.

Також завідуюча епідвідділу міської СЕС повідомила, що в Харкові фіксуються поодинокі випадки захворювання на паротит, краснуху, гепатит В і туберкульоз. "В основному хворіють діти. Більшість з них не були щеплені від народження або контактували з родичами, які хворіють на інфекційні захворювання. Перше щеплення, яка робиться в пологовому будинку, - проти туберкульозу. А у нас понад 130 батьків за останній час відмовилися від проведення щеплень у пологових будинках. Минулого року один підліток захворів на гепатит В. Як виявилося, він не був щеплений від народження. І як показує статистика, діти, які на першому році життя отримують щеплення проти вірусного гепатиту В, у подальшому житті не хворіють на це захворювання", - підкреслила Л.Клещар. За її словами, 1 тис. 689 харківських дітей не щеплені від гепатиту В через відмову батьків. А 30% дітей, хворих на коклюш, - це діти тих батьків, які відмовилися від проведення вакцинації.

"Хотілося б, щоб батьки розуміли, що крім прав у них є ще й обов'язки перед власними дітьми. І вони повинні піклуватися про здоров'я своєї дитини. Адже, приміром, завдяки профілактиці дифтерії та своєчасному проведенню вакцинації протягом останніх трьох років це захворювання в Харкові не реєструється", - додала Л.Клещар.

Довідка "SQ". Як раніше повідомив директор Департаменту охорони здоров'я міськради Юрій Сороколат, 4-6% харків'ян щорічно відмовляються робити щеплення своїм дітям.

У листопаді 2011 р. в Україні введений новий порядок проведення профілактичних щеплень. Зокрема, скасована ревакцинація проти туберкульозу у 14 років. Окрім того, для вакцинації дітей на першому році життя проти коклюшу, дифтерії, правця може використовуватися вакцина як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДС) кашлюковим компонентом.

Вакцинація дітей для профілактики інфекції, викликаної паличкою "Haemophilus influenzae" типу b (Hib-вакцина), раніше проводилася чотири рази - у 3, 4, 5 і 18 місяців, тепер одна щеплення - у віці 5 місяців - вилучене. Скасована ревакцинація в 15 років проти паротиту у хлопчиків і проти краснухи у дівчаток.

Окрім того, у новому календарі профілактичних щеплень розширюється перелік рекомендованих щеплень. Зокрема, до вже існуючого переліку інфекцій, які включають щеплення проти гепатиту А, гепатиту В, грипу, пневмококової інфекції, додані коклюш (раніше були щеплення тільки для дітей, тепер - для дітей і дорослих), краснуха (для дорослих), епідемічний паротит (для дорослих), кір (для дорослих), менінгококова інфекція (для дітей і дорослих), папіломавірусна інфекція, ротавірусна інфекція.