Чемпіонат України з велосипедного спорту на треку 2010 р. серед юнаків та дівчат 1994-1995 р.н. відбувається у Львові 5-9 липня. Як повідомила "SQ" старший тренер КСДЮШОР "Динамо" (Харків) з велоспорту Ірина Кириченко, за перші чотири дні змагань харківські велосипедисти завоювали 7 золотих, 4 срібних і 2 бронзових нагороди.

За інформацією І. Кириченко,  на особливу похвалу заслуговують Олена Старикова (1996 р.н.) та Андрій Варяниця.    О. Старикова була першою у ГІТЕ на 500 м з місця (37,95 сек. - уперше виконала норматив майстра спорту), у спринті і в командній гонці на 3 км у складі молодіжної збірної України. Також О. Старикова удостоїлася срібної медалі в індивідуальній гонці переслідування на 2 км. А. Варяниця став чемпіоном у ГІТЕ на 500 м з місця (33,65 сек. - юнацький рекорд України), кейрині, індивідуальній гонці переслідування на 2 км і в спринті.

Довідка "SQ". Кейрин - дисципліна у велосипедних гонках на треку. Кейрин є олімпійською дисципліною, починаючи з Олімпійських ігор 2000 р. у Сіднеї (Австралія). У заїздах кейрина беруть участь від 6 до 9 гонщиків, що стартують одночасно. Попереду велогонщиків слідує мотоцикл, який вони обганяти не можуть. Мотоцикліст стартує зі швидкістю 25 км/год і поступово збільшує її до 50 км/год. За 2,5 кола до фінішу (600-700 м) мотоцикліст залишає трек, після чого слідує спурт у виконанні велогонщиків. Переможцем оголошується той, хто першим перетнув фініш. Швидкість гонщиків на фінішній прямій сягає 70 км/год.

Спурт (англ. spurt - ривок) - різке посилення фізичного навантаження в спорті, наприклад темпу руху у змаганнях зі швидкісних видів спорту (біг, веслування, велогонки та ін); зазвичай практикується на фінішній дистанції (фінішний спурт) як тактичний прийом.