Неучтенные бюллетени могут использоваться для подмены настоящих или для вброса в урны для обеспечения необходимого регионалам результата выборов - харьковский политолог А.РоманюкНевраховані бюлетені можуть використовуватися для підміни справжніх або для вкидання в урни, що може серйозно вплинути на результати місцевих виборів. Про це 31 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив харківський політолог Олександр Романюк.

"Я згадую історію, як у 1999 р. оголосили, що президентські вибори в Харківській області виграв лідер Компартії Петро Симоненко. Але на трьох дільницях затримали протоколи на два дні: на одній дільниці втратили друк, шукали два дні, на іншому машина зламалася - лагодили два дні ... У результаті виявилося, що ці дільниці майже повністю проголосували за чинного на той момент президента Леоніда Кучму, і він отримав перемогу в Харківській області. Ось я і боюся, що на ці вибори станеться щось схоже", - повідомив О.Романюк.

За його словами, при вкиданні неврахованих бюлетенів часто використовуються чинники, які  відволікають увагу. "У 2004 р. на одній дільниці кинули камінь у вікно - усі збіглися, залишили урни без нагляду. На іншій дільниці виборець заявив, що немає водяних знаків на бюлетені, - усі збіглися, залишили урни без нагляду. Ось такі неординарні випадки, як правило, побічно свідчать про те, що може проводитися вкидання бюлетенів, тому потрібно в такі моменти бути уважними", - зазначив політолог.

"В цілому, я побоююся, що Партія регіонів може реалізувати наступний сценарій. Спочатку вселяли виборцям думку про неминучу перемогу "регіоналів", потім самі замовляли і нібито підтверджували це соціологічними дослідженнями, а на виборах проведуть екзит-пол. Тепер усе це підженуть під цифри, нібито підтверджують, що фальсифікацій не було і все пройшло демократично", - заявив політолог.

За його словами, підштовхувати "регіоналів" до фальсифікацій може бажання підтвердити легітимність влади. "Відомо, що перемога Віктора Януковича над Юлією Тимошенко на президентських виборах не була переконливою, більше того, він програв територіально: за нього проголосували в 10 областях, проти - в 17. Крім того, президентські передвиборні обіцянки не виконуються - навпаки, ситуація в країні стає все більш складною. Тому нинішні вибори - це ще й репетиція майбутніх парламентських, коли "регіоналам" у що б то не стало потрібно буде показати результат", - зазначив політолог.