Якість списків виборців стала кращою, але в них усе ще багато помилок. Про це 28 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив голова Харківського обласного відділення Комітету виборців України (КВУ) Михайло Камчатний.

"Наші спостерігачі побували на 49 виборчих ділянках, провели зріз якості списків 200 виборців. Якістьстала трохи кращою, але залишаються проблеми, пов'язані з написанням імен, прізвищ, по батькові, помилками в даті народження, в адресі реєстрації. Також є поодинокі випадки внесення до списків двійників і померлих", - повідомив М.Камчатний. Окрім того, представники облвідділення звернули увагу на те, що стало більше не включених до списків 18-річних молодих людей. "Думаю, це пов'язано з тим, що паспортні столи, найімовірніше, недостатньо відпрацювали це питання і не інформували реєстр виборців про тих, кому виповниться 18 років на момент голосування", - зазначив М.Камчатний.

За його словами, ймовірно, труднощів зазнають і ті, хто вносив себе до списків виборців на минулих виборах у день голосування через суд. "Реєстр виборців перший раз був випробуваний на президентських виборах у 2010 р. Зміни, які були внесені тоді, повинні були потрапити до реєстру протягом періоду з минулих виборів і вже без помилок потрапити на дільниці. Думаю, в більшості випадків так і є. Але ми побачили, що люди, які вносили себе до списків у день голосування через суд, не потрапили до реєстру. Напевно, людина сама повинна була принести копію рішення суду до реєстру, і хто цього не зробив, ймовірно, знову не опиниться в списках. Але , відповідно до закону, на цих виборах у день голосування можна внести себе в списки через суд. Граматичні помилки, неточності в даті народження або адресі виправляються на місці головою і секретарем комісії", - повідомив М.Камчатний.

Також він зазначив, що люди, які не можуть самостійно пересуватися і голосують на дому, до 12.00 суботи можуть звернутися за допомогою знайомих чи сусідів на дільницю із заявою, щоб їх включили до списку для голосування поза дільницею.

Довідка "SQ". Чергові вибори місцевих рад, а також вибори сільських, селищних і міських голів в Україні призначені на 31 жовтня.