Трійка лідерів передвиборчої гонки на посаду харківського міського голови - Геннадій Кернес (кандидат від Партії регіонів - "SQ"), Арсен Аваков (кандидат від партії "Батьківщина") та Алла Александровська (кандидат від Компартії). Такі дані соцопитування, які презентував 21 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" голова Харківської обласної організації Комітету виборців України (КВУ) Михайло Камчатний.

За даними соцдослідження, якби вибори відбулися найближчої неділі, то найбільш вірогідним претендентом на перемогу є Г.Кернес, за якого готовий віддати голос 31% виборців (24% у вересні). На другому місці - А.Аваков з результатом 12% (12%) і А.Александровська -11% (12%). За словами М.Камчатного, інтрига виборів харківського мера нині полягає не в тому, хто виграє, а в тому, хто займе друге місце - А.Аваков або А.Александровська.

Згідно результатів опитування, у перемозі Г.Кернеса на виборах упевнені 59% опитаних (41% у вересні), в перемогу А.Авакова - 5% (6%).

Якби вибори проходили в два тури, і в другий тур вийшли А.Аваков і Г.Кернес, то за представника "Батьківщини" голоси віддали б 18% (19% у вересні) виборців, за регіонала - 43% (33%).

Як повідомив М.Камчатний, змінилася і динаміка антирейтингом кандитатів. У А.Авакова він становить мінус 36 (у вересні мінус 31), у Г.Кернеса - мінус 31 (мінус 35).

За словами голови облорганізації КВУ, зростання електоральних симпатій до Г.Кернеса і спад до А.Авакова пояснюється більш ефективним використанням ресурсів для проведення успішної передвиборної кампанії командою Г.Кернеса і наявність у останнього більш ефективної і компетентної команди "господарників". Також свою роль зіграло те, що у Г.Кернеса вище рівень підтримки місцевими елітами і ймовірність консолідації прихильників і противників після перемоги на виборах. Крім того, в А.Авакова, на відміну від Г.Кернеса, відсутній досвід проведення виборчої кампанії за мажоритарним округом.

"На наш погляд, кампанія команди А.Авакова була побудована на негативі, і можна зробити висновок, що це була помилкова стратегія. Вона призвела не до підвищення антирейтингу Г.Кернеса, а навпаки - зростання антирейтингу А.Авакова", - зазначив М.Камчатний.

Довідка "SQ". Соцдослідження електоральних уподобань харків'ян за 10 днів до виборів на замовлення КВУ провела соціологічна група "Взаємодія" з 4 до 19 жовтня. Методом особистого опитування було опитано 3,6 тис мешканців Харкова віком від 18 років. Статистична похибка - 2,4%.