Акція "Friendly Ukraine запрошує друзів" стартувала в Харкові 20 травня. Її учасники - громадські організації та просто громадяни - готові надати туристам, які приїдуть на Євро-2012, безкоштовну допомогу: житло, трансфер від аеропорту чи залізничного вокзалу, англомовні екскурсії, інформаційні послуги та переклад. Про це 21 травня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомила один з організаторів акції, президент Фонду місцевої демократії Ольга Мірошник.

Вона закликала харків'ян приєднатися до громадської ініціативи: "Незважаючи на дуже поганий імідж України, прості українці раді бачити гостей з будь-якої країни і готові допомогти туристам, щоб ті змогли подивитися футбол, відпочити, дізнатися більше і про місто, і про нас з вами. Давайте дійсно продемонструємо народну дипломатію".

Активіст організації "Фундація регіональних ініціатив" Руслана Коренчук повідомила, що приєднатися до акції можна на сайтах www.icanhelpu.com.ua, rooms4free.org.ua, 2012well.com.ua і в соціальних мережах "В Контакте", "Facebook" і "Twitter". О.Мірошник зазначила, що перед тим як поселити іноземця, людину, яка хоче його прийняти, перевірять волонтери: чи справді в нього є відповідні умови, чи знає він іноземну мову. Також активісти планують організувати зустріч гостей в аеропорту і на вокзалі.

Сьогодні акція стартувала ще в трьох приймаючих чемпіонат містах - Донецьку, Києві та Львові.

Довідка "SQ". У Харкові діє ще одна ініціатива "Ласкаво просимо! Welсome to Ukraine", учасники якої також пропонують безкоштовне житло уболівальникам. Групу можна знайти в соціальній мережі "Facebook". Ідея виникла у депутата Харківської облради Івана Варченка у відповідь на заяву операційного директора УЄФА Мартіна Каллена про те, що в Україні завищують ціни на готелі на час Євро-2012.

За підрахунками експертів, розцінки в українських готелях під час проведення Євро-2012 будуть на порядок вищими вартості аналогічних готельних номерів у Польщі. Зокрема, економ-варіант на час чемпіонату для одного постояльця на 23 ночі в тризірковому готелі Києва обійдеться майже в 35,6 тис. дол. У Варшаві такий варіант обійдеться в 3 тис. дол., тобто майже у 12 разів дешевше.