"Якщо харків'яни не будуть здавати кров протягом 15 днів, то її запаси просто зникнуть", - заявив 14 червня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" головний лікар обласної станції переливання крові Вадим Яворський. За його словами, з кількістю плазми біля станції проблем немає, але термін придатності еритроцитів - всього 30 діб, тому городяни повинні систематично здавати кров. "Буває, що в екстреній ситуації одна людина потребує таку кількість крові, яку здали 25-40 донорів. І завдяки щоденній роботі дефіцит крові на станції компенсується", - додав В. Яворський.

"У 35 лікувальних закладах Харківської області кров заготовлюється. Вся вона щодня протягом 5-6 годин доставляється до Харківського обласного центру служби крові, де переробляється, тестується, обстежується, зберігається і потім доставляється в лікувальні заклади", - зазначив В. Яворський.

За перші п'ять місяців цього року обласна станція крові заготовила по 3,8 мілілітрів крові на одного мешканця області. До кінця року лікарі планують отримати 8,5 мілілітрів на кожну людину за потреби в 12-15 мілілітрів (за нормами ВООЗ).

Довідка "SQ". За 4-5 ч. після отримання крові від донора в ХОЦПК кров проходить лабораторні дослідження та первинну переробку. Заготовлена кров ділиться на компоненти (плазму, еритроцити, інші клітинні елементи). Плазма заморожується (при мінус 45-50 град), 6 місяців проходить карантинізації, після чого може зберігатися кілька років.