Протистояти фальсифікаціям на місцевих виборах можна, тільки якщо всі зацікавлені сторони об'єднаються. Про це 13 вересня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив лідер партії "Єдиний центр" (ЄЦ) політолог Вадим Карасьов.

"Ці місцеві вибори можуть бути нечесними, шахрайськими. Наша партія вже звернулася до президента Віктора Януковича, до Центральної виборчої комісії з тим, щоб було запрошено якомога більше міжнародних спостерігачів. А тим, хто зацікавлений, щоб вибори пройшли чесно, незважаючи на симпатії і антипатії, треба об'єднатися для контролю й моніторингу виборчого процесу на рівні комісій ", - заявив В.Карасьов. Також він зазначив, що "Єдиний центр" зацікавлений в конкурентних виборах, тому проводитиме паралельний підрахунок голосів у більшості регіонів. "А якщо ці вибори будуть керованими владою, то й наступні парламентські вибори теж будуть керованими", - відзначив В.Карасьов.

Як повідомив Андрій Білогрищенко, президент громадської організації "Харківські сузір'я", який заявив про намір боротися за посаду харківського міського голови за підтримки ЄЦ, фальсифікації можливі через особливості бюлетенів для голосування. "Раніше на корінці стояв номер бюлетеня, що давало можливість контролю - одержала людина бюлетень, розписався - значить, проголосував. Тепер на корінцях номерів не буде. Виходить, їх можна надрукувати більше, роздати і вкинути, наприклад, там, де була невелика явка виборців . Тому я і закликаю харків'ян активно приходити на дільниці і голосувати. Я переконаний, що якщо явка буде високою, то фальсифікації не перевищать 5% ", - заявив А.Білогрищенко.

Він також заявив, що "на цих виборах треба перемагати впевнено". "Щоб виграти у влади, треба, як у боксі, мати явну перевагу, тому що проти чемпіона виграти за очками вкрай важко. В Америці на виборах можна і з розривом в один голос виграти, а в нас - тільки перемігши з явною перевагою, нокаутом ", - заявив А.Білогрищенко.

Довідка "SQ". Чергові вибори до місцевих рад, а також вибори міських, селищних та сільських голів призначено в Україні на 31 жовтня.

14 серпня партія "Єдиний центр" ухвалила рішення про використання моделі колективного лідерства і створила колегію лідерів, які по черзі будуть керувати на засіданнях колегії. Рішення при цьому будуть прийматися консенсусом. До складу колегії лідерів було обрано Віктора Балогу, Володимира Бондаря, Ростислава Валіхновського, В.Карасьова, Ігор Кріля, Кирила Куликова, Лесю Оробець, Василя Петьовку, Ігоря Попова, Віктора Тополова.