Закон "Про вибори депутатів ВР Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" не є прогресивним і часом йде врозріз з Конституцією. Про це 30 липня заявив у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" доцент кафедри конституційного права Національної юридичної академії України ім. Я. Мудрого Федір Веніславський.

"В Україні є негативна тенденція - змінювати виборче законодавство напередодні виборів. За загальноприйнятим європейським стандартам, закони про вибори не змінюються пізніше, ніж за рік до дати голосування. В Україні все навпаки, що, як правило, ускладнює роботу і виборчих комісій, і весь виборчий процес", - відзначив експерт.

За словами Ф. Веніславського, закон порушує принцип загального виборчого права. "Сьогодні, щоб бути обраним на посаду голови чи депутатом місцевої ради, необхідно знайти посередника у вигляді партії. Позапартійний громадянин, який бажає реалізувати своє право бути обраним на місцевих виборах, не завжди може знайти спільну мову з партіями, що ускладнює можливість його висунення. самовисуванцями можуть бути тільки кандидати рівня села та селища. Для району, міста і області кандидата може висунути тільки місцева організація політичної партії", - повідомив Ф. Веніславський.

Крім того, за словами експерта, не відповідає Конституції і нововведення, яке може обмежити можливість голосування для тих, хто перебуває на заробітках за кордоном. "Крім категорій військовослужбовців строкової служби та ув'язнених, які й раніше не брали участі у місцевих виборах, тепер сюди додалася і категорія громадян, які проживають не на території України. У Західній Україні багато тих, хто працює за кордоном. Виборча комісія може не включити їх до списків і відмовити в праві голосувати, хоча тут просто немає точності у формулюваннях", - повідомив юрист.

Серед нововведень, які порушують рівне виборче право, Ф. Веніславський наголосив на тому, що Центрвиборчком формує територіальні виборчі комісії лише за поданням тих політичних сил, які входять до нинішнього складу Верховної Ради. І тільки дільничні виборчі комісії формуються за участю місцевих організацій політичних сил, які висунули кандидатів, або самих кандидатів на посади сільського, селищного голови та кандидатів у депутати сільських, селищних і міських рад. При цьому рішення про включення того чи іншого претендента до складу дільничної комісії приймає тервиборчком.

"Єдиний плюс, який я бачу, - це змішана пропорційно-мажоритарна виборча система. Вона дозволить більш рівномірно представити у районних і обласних радах населені пункти, оскільки після минулих виборів деякі райони не мали представників в обласних радах, а села в районних радах", - відзначив експерт.

Довідка "SQ". 10 липня Верховна Рада прийняла в цілому закон "Про вибори депутатів ВР Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Закон припускає, що вибори депутатів ВР Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50% - за списками політичних партій, а 50% - за мажоритарною системою відносної більшості). Висувати кандидатів у депутати можуть тільки політичні партії, місцеві організації яких зареєстровані не пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів. Виборча кампанія починається за 50 днів до дня голосування.