Итальянский суд арестовал А. Авакова на 40 дней

Сьогодні, 29 березня, Апеляційний суд Рима (Італія) прийняв рішення залишити екс-голову Харківської облдержадміністрації, голову облорганізації ВО "Батьківщина" Арсена Авакова під арештом ще на 40 діб. Про це повідомив "Лівий берег".

За інформацією Генеральної прокуратури України, процес екстрадиції А.Авакова триватиме кілька місяців. Наразі готується пакет документів, які будуть протягом тижня передані італійській стороні.

У свою чергу представники ВО "Батьківщина" спростували цю інформацію. Як заявив народний депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Пашинський, італійський суд не заарештовував А.Авакова. "На жаль, ми вкотре бачимо, що Генеральна прокуратура перетворилася на брехливий рупор чинного режиму", - зазначив депутат.

С.Пашинський повідомив, що сьогодні відбулося попереднє засідання Апеляційного суду Риму з приводу справи про екстрадицію А.Авакова, на якому були розглянуті два питання: встановлення особистості А.Авакова і його позиція з запитом Генеральної прокуратури України про екстрадицію.

"Ніякого арешту на 40 діб, як про це заявила Генпрокуратура, не було прийнято. Наскільки мені відомо, Арсен Борисович Аваков на даному етапі не просить політичного притулку в Італії, оскільки вважає себе українським громадянином і політиком, який ні в чому не винен і збирається і далі продовжувати боротьбу з чинним режимом на своїй батьківщині", - заявив депутат.

За його словами, наступне судове засідання, на якому буде розглядатися питання про обрання запобіжного заходу для А.Авакова, призначено на 10 квітня.

Довідка "SQ". На початку січня 2012 р. прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район). 26 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу стосовно А.Авакова за фактом перевищення ним службових повноважень. 31 січня правоохоронці провели обшуки у двох квартирах А.Авакова. В цей же день він був оголошений у міжнародний розшук.

26 березня у ЗМІ з'явилася інформація про затримання А.Авакова в Італії. Наступного дня цю інформацію підтвердили у МВС і прокуратурі. Керівництво ВО "Батьківщина" 27 березня направило листа до генерального секретаря Інтерполу й уряду Італії з проханням "врахувати очевидну політичну вмотивованість кримінального переслідування А.Авакова і звільнити його". 28 березня аналогічного листа підписали керівники парламентських фракцій "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна - Народна самооборона".