Змішана виборча система найбільш зручна й універсальна для України на даному етапі. Про це 21 листопада під час круглого столу на тему "Новий закон про вибори: гра за новими правилами" у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив доцент кафедри конституційного права Національного університету "Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого" (Харків) Федір Веніславський.

За його словами, за умови проведення чесних виборів ця система буде ефективною. Однак тип виборчої системи в Україні визначається не її результативністю, а політичною доцільністю для тих політичних сил, які знаходяться в парламенті. "Можна дискутувати з приводу того, що мажоритарна складова виборчого процесу дозволить задіяти адміністративний ресурс, але це все наслідок політичної культури", - зазначив Ф.Веніславський. За його словами, Україна не дозріла для повністю пропорційної системи, оскільки в країні немає справжньої боротьби політичних ідеологій, виборці голосують більше за лідера, ніж за ідеологію.

За словами заступника голови Харківської облорганізації партії "Рідна Вітчизна" Ольги Аврамової, змішана система розширює права виборця, який може проголосувати і за партію, і за конкретного кандидата. "Інший момент - як будуть діяти політичні партії і як проявить себе держава в цьому процесі. Ця модель була обіграна на місцевих виборах, коли депутатів обирали серед кандидатів за списками від партій, і у мажоритарних округах, також із цього списку. Демократично це чи ні?" - зазначила О.Аврамова.

За словами заступника голови Харківської обласної організації ВО "Батьківщина" Валерія Дудка, "закон прийнятий, як вирвана ланка, за рік депутати знову будуть щось вигадувати". "Ми 20 років говоримо про виборчий кодекс, нам треба говорити про сукупність законів, коли округи не будуть "пливти", коли все стане зрозумілим, і тоді ми зможемо говорити про чесність виборів. Зараз у нас "тушковий підхід" і перекуповування депутатів. Ми не отримали того закону, який хотілося б отримати", - зазначив В.Дудко.

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 листопада прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, за якої 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Відповідно до закону, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. Відповідно до закону, у виборчих списках більше не буде графи "Проти всіх". Закон передбачає, що голосування на дому організовується у разі надання заяви виборця та медичної довідки про стан здоров'я, переданих поштою або через інших осіб до виборчої комісії. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п'ятниці перед днем ​​голосування