Соціологічним дослідженням, в яких опитується менше 1200 осіб, вірити не можна, тому що вони не репрезентативні. Про це 21 жовтня заявив журналістам заступник голови Харківської облорганізації ВО "Батьківщина", політолог Валерій Дудко.

За його словами, якщо в соціологічних дослідженнях близько 30% опитаних відповідають "важко відповісти", ці опитування також не можуть вважатися репрезентативними. В.Дудко підкреслив, що близько 90% соціологічних досліджень, які стосуються місцевих виборів у Харкові, заангажовані на користь якогось з кандидатів.

"Треба скептично ставитися до соціологічних опитувань, що стосуються місцевих виборів у Харкові. Деякі з них ненадійні. Треба звертати увагу на вибірку та методи проведення опитування", - заявила харківський політолог Юлія Біденко. За її словами, при опитуванні 1200-1500 осіб можна отримати репрезентативні дані тільки за умови використання точного соціологічного інструментарію. "Наприклад, телефонне інтерв'ю - це не найнадійніший метод опитування, і похибка в ньому повинна бути близько 5%, оскільки в місті є нетелефонізовані вулиці і райони", - заявила Ю.Біденко.

За її словами, в опитуваннях можуть спостерігатися скачки рейтингів кандидатів у разі використання чорного піару чи зміни ходу виборчої кампанії, проте відносно задоволення власним життям і своїм містом таких стрибків спостерігатися не може. "І якщо ви бачите, що одне опитування говорить про повну підтримку міської політики або сфери ЖКГ харків'янам, а наступне - про її повне неприйняття, то можу сказати, що одне з опитувань явно намальоване", - заявила Ю.Біденко.

Довідка "SQ". Чергові вибори до місцевих рад, а також вибори сільських, селищних і міських голів призначені в Україні на 31 жовтня 2010 р.