На місцевих виборах у Харкові, найімовірніше, спрацює ефект "останньої хвилини": виборець визначиться з вибором у кабінці для голосування або буде міняти його в день голосування під впливом випадкових чинників. Про це 21 жовтня заявила журналістам політолог Юлія Біденко.

За її словами, на вибір виборця може вплинути "поганий настрій дружини, бажання подратувати тещу, знайомство з членом комісії, тобто ті чинники, які соціологи не можуть взяти до уваги". "В українській політичній культурі, на жаль, цей ефект спрацьовує досить часто, тому що політика дуже динамічна: постійно з'являються нові кандидати, немає політичної стабільності, і тому низка виборці часто десятиліттями не мають своєї політичної позиції і покладаються на інтуїтивний вибір в кабінці для голосувань", - заявила Ю.Біденко. За словами заступника голови ХОО ВО "Батьківщина", політолога Валерія Дудка, близько третини харків'ян ще не визначилися, за кого вони будуть голосувати на місцевих виборах.

Крім цього, як зазначила Ю.Біденко, на виборах може спрацювати "ефект Лапр'єра", який полягає в тому, що під час соціологічних опитувань люди віддають перевагу одному кандидату, а голосують потім за іншого.

Довідка "SQ". Місцеві вибори в Україні призначені на 31 жовтня.