Харківські націонал-більшовики ініціюють проведення референдуму з питанням про федералізацію України. Як повідомив 17 травня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" член ради Харківської міської організації Націонал-більшовицької партії (НБП ХМВ) Володимир Цимбалюк, два місяці тому організація звернулася до обласної та міської рад з пропозицією провести референдум.

За його словами, західні регіони України "платять майже вчетверо менше податків до державного бюджету, а дотацій з цього бюджету отримують нарівні з південно-східними областями". "У бюджеті на цей рік заплановано понад 6 млрд. грн. податкових відрахувань з південно-східних областей і 1,7 млрд. грн. із західних, тоді як дотацій південно-східним областям виділять на рівні 2,3 млрд.грн., а заходу України - 2,2 млрд.грн. Це несправедливо, що одна частина країни годує іншу. Ми хочемо, щоб харків'яни самі вирішили, чи треба відокремлювати західні області від України, чи ні. Питання, яке ми хочемо винести на обговорення громадськості, звучить приблизно так : "Чи вважаєте ви, що для захисту соціальних, економічних і культурних прав до Конституції України повинні бути внесені зміни в частині територіальної цілісності країни", - заявив В.Цимбалюк. Він зазначив, що харківська влада відмовилися підтримувати цю ініціативу. "Ми отримали відписки, що питання, підняті нами для обговорення, знаходяться поза компетенцією місцевої влади", - підкреслив він.

"Роботу зі збору підписів за проведення референдуму ми плануємо розпочати восени, після сезону відпусток", - підкреслив В.Цимбалюк.