Законодательство Украины не дает однозначной оценки правомерности участия священнослужителей в выборах - юрфирма "ILF"Участь священнослужителів у виборчих кампаніях в Україні викликає неоднозначну оцінку в ЗМІ і суспільстві. Партнер юридичної фірми "ILF" Ярослава Оніка прокоментувала "SQ" ситуацію на нинішніх місцевих виборах, коли в списках кандидатів у депутати деяких обласних центрів з'явилися служителі церкви.

За словами Я.Оніки, згідно ст.5 закону "Про свободу совісті та релігійні організації" такі організації не беруть участі в діяльності політичних партій, не надають їм фінансової допомоги, не висувають кандидатів до органів державної влади і не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів. "Окрім того, ст.35 Конституції говорить, що церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви", - зазначила експерт.

Як підкреслила Я.Оніка, в той же час закон "Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів" не містить обмеження, яке б забороняло громадянам брати участь у виборах з причин, пов'язаних з віросповіданням. Також і закон "Про політичні партії в Україні" не забороняє громадянам, які займаються культовою та релігійною діяльністю, бути членами партій і брати участь в управлінні громадськими справами. "Не маючи обмеження на участь у виборах, членство священнослужителів у політичних партіях, тим не менш, створює умови, які можуть розцінюватися як порушення закону "Про свободу совісті", а також ст.35 Конституції", - зазначила партнер "ILF".

За словами Я.Оніки виникає багато питань щодо політичних партій, які висувають відповідних кандидатів. "Пропорційна система виборів, а також висунення в одномандатних виборчих округах передбачає, що кандидат буде захищати політичні та програмні ідеї партії, брати участь в управлінні і контролі за діяльністю владних структур. Між тим, діяльність релігійної організації здійснюється з метою задоволення духовних потреб людей і робота служителів культу не передбачає участі у владних структурах", - підкреслила вона.

Довідка "SQ". Юридична фірма "ILF" (Інюрполіс) заснована в 1994 р. і надає як юридичні консультації, так і комплексну експертизу у сфері бізнес-консалтингу. Протягом багатьох років "ILF" є одним з лідерів на ринку юридичних послуг і входить до ТOP-50 юридичних фірм України.