Юрій Вишневецький, адвокат екс-губернатора Харківської області, лідера облорганізації ВО "Батьківщина" Арсена Авакова, подав до Генеральної прокуратури України скаргу з проханням припинити кримінальну справу стосовно А.Авакова за фактом перевищення ним службових повноважень у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину . Також адвокат А.Авакова подав позов до Червонозаводського райсуду Харкова про скасування постанови прокуратури про порушення кримінальної справи. Про це 13 лютого повідомив журналістам Ю.Вишневецький.

Він нагадав, що кримінальну справу стосовно А.Авакова було порушено прокуратурою Харківської області 26 січня за ст. 365 Кримінального кодексу України. "За даними слідства, А.Аваков, очолюючи Харківську облдержадміністрацію, підписав розпорядження про зміну цільового призначення земельної ділянки під Пісочином, чим завдав державі збитків у розмірі близько 3 млн.грн. На думку прокуратури, збиток став наслідком того, що власник землі не оплатив сільгоспзбитки, що виникли в результаті зміни цільового призначення земель", - зазначив Ю.Вишневецький.

За його словами, в той же час Господарський суд Харківської області розглядав позов ТОВ "Укрскладбуд - Центр", власника виділеної земельної ділянки, до організації, що займалася розробкою проекту землеустрою. За результатами розгляду цієї справи суд визнав неправомірним визначення розміру втрат сільськогосподарського виробництва, які були включені до проекту землеустрою. У зв'язку з цим розрахунок цих втрат був виключений з проекту землеустрою.

Ю.Вишневецький зазначив, що спочатку порушення кримінальної справи стосовно А.Авакова було незаконним у зв'язку з відсутністю збитку і наміру в діях екс-губернатора. Ю.Вишневецький додав, що в діях А.Авакова не може убачатися якогось умислу, оскільки він скасував підписане ним же розпорядження про зміну цільового призначення землі і зобов'язав Головне управління Державного комітету із земельних ресурсів у Харківській області утриматися від оформлення державних актів на дану ділянку і від внесення відповідних змін до земельно-кадастрову документацію. "Таким чином, дії А.Авакова не містять передбачених законодавством ознак складу злочину", - підкреслив адвокат.

"Ця кримінальна справа є надуманою і має на меті позбавити А.Авакова можливості активно брати участь у політичному житті і в майбутніх виборах до Верховної Ради України", - резюмував Ю.Вишневецький.

Довідка "SQ". На початку січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район). За інформацією начальника Головного юридичного управління Харківської обладміністрації Костянтина Прокоп'єва, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто А.Аваковим і колишнім керівником Головного управління Держкомзему в Харківській області Юрієм Олексієнком.

26 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень головою Харківської облдержадміністрації Арсеном Аваковим. Справу порушено за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, карається позбавленням волі терміном від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років).

31 січня А.Аваков був оголошений у міжнародний розшук.