Активісти харківської громадської організації "Зелений фронт" уранці 5 липня перешкодили руху будівельної техніки на місці пробивання дороги в парку ім.Горького. Як передав кореспондент "SQ", за словами захисників лісу, після того як вони перегородили шлях техніці, на місце подій прибуло близько 20 представників правоохоронних органів, які поступово витіснили учасників акції з місця будівництва. Також за опір співробітникам міліції шість активістів, у тому числі голова ХОО "Ми - харків'яни!" Юрій Кальченко, були затримані і доставлені до Дзержинського РВВС. Як заявили захисники Лісопарку, вони вимагають призупинення будівництва на підставі рекомендації комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (у документі зазначено, що будівництво дороги в Лісопарку має бути припинене - "SQ"). Однак, як заявили представники правоохоронних органів і будівельники, цей документ ще не надійшов до міськради, тому будівництво дороги проходить на законних підставах.

Також на місце будівництва прибув голова Харківського обласного відділення ВО "Батьківщина" Арсен Аваков, який переговорив з правоохоронцями. За його словами, затримані активісти будуть незабаром випущені. Крім того, наметове містечко захисників Лісопарку розганяти не будуть. А. Аваков закликав активістів "Зеленого фронту" більш толерантно поставитися до будівельників. Він підкреслив, що про ситуацію в парку Горького знає народний депутат Володимир Філенко (фракція БЮТ), і якщо до захисників лісу будуть застосовуватися неправомірні дії з боку влади, то БЮТ буде блокувати парламентську трибуну.

За словами одного з керівників організації "Зелений фронт" Ігоря Россохи, зараз на місці будівництва дороги за планом повинні йти підготовчі роботи, проте будівельники вже ведуть капітальні роботи.

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька чоловік, також кілька учасників акції були затримані міліцією.

25 червня представники харківських громадських організацій "Зелений фронт", "Ми - харків'яни!", "Громадська рада Харківщини", ініціативної групи сел.П'ятихатки заявили, що вирубка дерев в парку ім.Горького поновилася. Представники громадських організацій не змогли з'ясувати, на якій підставі проводиться подальша вирубка. За їх словами, 503 дерева, які планувалося вирубати для будівництва дороги, вже знесені, але тепер розширюють просіку. 1 липня активісти "Зеленого фронту" та інших природоохоронних організацій відновили діяльність наметового табору, мотивуючи це рішення тим, що будівельники можуть пиляти дерева вночі.