Председатель  Харьковского районного суда задержан за взяткуГолова Харківського районного суду (знаходиться в сел. Покотилівка) Євген Чайченко 28 липня в ході спільної операції СБУ та Генпрокуратури затримали за підозрою в отриманні хабара. Про це "SQ" стало відомо від джерела у правоохоронних органах. Наразі затриманий перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Подальші дії залежать від того, чи буде він позбавлений недоторканності (таке рішення приймає Верховна Рада - "SQ").

Затримання проведене в рамках кримінальної справи, порушеної Генеральною прокуратурою. Разом з головою суду були затримані двоє адвокатів, які передавали йому гроші. Сьогодні близько 4-ї ранку їх відпустили. За даними джерела, хабар переданий у два етапи - у травні в розмірі 700 дол. (цей факт був задокументований правоохоронцями), вчора - в розмірі 1500 дол. Подробиці з'ясовуються.

Як повідомив сайт СБУ, співробітники СБУ в рамках роботи з протидії корупції в органах судової влади викрили протиправну діяльність голови Харківського райсуду, який, використовуючи своє службове становище, "систематично вимагав та отримував хабарі від сторін у справах, що перебували у нього у виробництві". Оперативники задокументували низку фактів отримання суддею хабарів за розгляд справ та винесення рішень на користь зацікавлених осіб. 20 липня ці матеріали були направлені в Генеральну прокуратуру, яка порушила стосовно голови суду кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 КК України (хабар у великих розмірах; карається позбавленням волі терміном від 5 до 10 років). 28 липня суддя затриманий при отриманні хабарів: у розмірі 2 тис.дол. за винесення вироку, не пов'язаного з позбавленням волі, та в розмірі 1,5 тис.дол. за позитивне рішення про визнання права власності на житловий будинок. Слідство триває.

Довідка "SQ". 14 липня в ході спільної операції СБУ і Генпрокуратури в Харкові затримали за підозрою в отриманні хабара прокурора Комінтернівського району Андрія Ломакіна і слідчого цієї прокуратури Романа Радькова. Обидва вони підозрюються в отриманні хабара в розмірі 15 тис.дол. від колишнього працівника міліції за закриття кримінальної справи проти колишніх працівників ДПС за ч. 3 ст. 365 (перевищення службових повноважень). Як повідомив прокурор Харківської області Геннадій Тюрін, перша частина хабара А.Ломакіну в розмірі 5 тис.дол була передана в червні, ще 10 тис.дол. - у день затримання. Кримінальну справу стосовно А.Ломакіна і Р.Радькова порушено за ч. 3 ст. 368 (хабар в особливо великих розмірах). Їм загрожує від п'яти до десяти років позбавлення волі. Справу розслідує Генеральна прокуратура.