На території військового арсеналу № 61 у Лозовій (Харківська обл.) виявлене місце з підвищеним радіоактивним випромінюванням. Як повідомив 24 жовтня "SQ" начальник регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Дмитро Горбунов, це місце знаходиться в так званій технічній зоні, його виявили наприкінці минулого тижня співробітники МНС. "Після вибухів на арсеналі у 2008 р. рятувальники постійно перевіряють цю зону - вона становить близько 270 га", - зазначив Д.Горбунов.

За його словами, випромінювання в цьому місці трохи перевищує норму. "У 50-60-х рр. на цьому місці розташовувався інший арсенал, сучасний арсенал переїхав на цю територію 1989 р. з Ростова-на-Дону. Найімовірніше, радіацію дають старі боєприпаси, що розкладаються під землею. Тим більше, як мені повідомив начальник арсеналу, подібне випромінювання є практично на будь-якому міському звалищі - його можуть давати, наприклад, старі телевізори", - розповів Д.Горбунов.

Він зазначив, що зараз на місці працює слідча група Служби безпеки України.
 

Довідка "SQ". На 61-му арсеналі (м.Лозова, Харківська обл.) Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України в серпні 2008 р. сталася пожежа. На території військової частини почали вибухати боєприпаси. На складах арсеналу їх зберігалося близько 95 тис.т (площа арсеналу - 494 га). Частина з них вибухнула або була розкидана по території арсеналу (за оцінкою Міноборони - розкидано близько 41 тис.т), частина (8,4 тис.т) не постраждала від вибухів і залишилася на складах. Територію арсеналу з розкиданими після вибухів боєприпасами планується розмінувати. Боєприпаси, які не постраждали від вибухів, вивозять на інші склади або утилізують. Їх залишилося вже близько 2 тис.т. Після того як вивезуть усі боєприпаси, арсенал розформують.