У Харкові затримали співробітників лінійного відділу міліції на Південній залізниці, які були задіяні в корупційній схемі. Як повідомив 20 березня журналістам начальник управління з боротьби з корупцією прокуратури Харківської області Олександр Бабіков, йдеться про чотирьох співробітників відділу у званні від лейтенанта до капітана.

За словами О.Бабікова, міліціонери діяли за попередньою змовою близько півроку. Вони систематично підбурювали людей до вчинення злочинів, зокрема, до купівлі наркотиків або холодної зброї. Після цього міліціонери вистежували цих громадян, проводили незаконний огляд, затримували і порушували кримінальні справи або ж вимагали у родичів затриманих гроші за непритягнення до відповідальності.

Як підкреслив О.Бабіков, зараз двоє затриманих міліціонерів перебувають під вартою, ще двоє - на підписці про невиїзд, оскільки вони співпрацюють зі слідством. Окрім того, в цій схемі брала участь людина, що не має відношення до міліції: вона допомагала підшукувати жертв афери. Зараз вона теж співпрацює зі слідством. Стосовно працівників лінійного відділу міліції порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 365 КК України (перевищення службових повноважень) і за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання хабара), стосовно громадянина, який допомагав міліціонерам у пошуку жертв злочину, - за ч. 5 ст. 27 КК України (співучасть).

Довідка "SQ". 5 березня до прокуратури Харківської області надійшла заява від громадянки України про вимагання хабара працівниками лінійного відділу міліції на станції "Основа". Правоохоронці вимагали у жінки 2 тис.дол. за непорушення кримінальної справи стосовно її сина за зберігання наркотиків. Міліціонери наступного дня отримали від жінки частину необхідного хабара - 9 тис.грн. У той же день вони були затримані, а 15 березня взято під варту.