Гірчиця - одна з найпопулярніших приправ. Її вживають з м’ясом і сиром, додають до бутербродів, салатів, використовують як інгредієнт у соусах і маринадах. Блог METRO потішить вас рецептами безлічі страв, з якими смакує гірчиця, а ми пропонуємо дізнатися, з чого виготовляють цю приправу, та ознайомитися з її найбільш розповсюдженими різновидами. 

Сировина для приправи та географія сортів

Смак приправи варіюється від гіркого до солодко-пряного, а колір - від блідо-жовтого до коричневого. Усе залежить не лише від додавання інших інгредієнтів (води, вина, оцту, прянощів), а й від сорту рослини, чиї зерна йдуть на приготування продукту. 

Найбільш розповсюджені види продукту

Існує кілька десятків видів цієї приправи, майже кожна країна може похизуватися своєю унікальною рецептурою. Зупинімося на семи найбільш розповсюджених видах гірчиці.

Діжонська

Найбільш впізнавана у світі гірчиця. Її частка у загальному виробництві усіх приправ такого штибу становить понад 50 %. Цю гірчицю готують із чорних сортів сировини з додаванням виноградного соку чи білого вина. Діжонська приправа вирізняється багатим смаком, легкою вершковою текстурою, блідо-жовтим кольором. 

Англійська 

Цей продукт виготовляють із зерен білих сортів, до яких додають борошно та куркуму. Традиційно англійську приправу продають у вигляді порошку, який перед вживанням розводять сидром, яблучним оцтом або соком. Для поліпшення смаку до такої гірчиці також додають різноманітні спеції.

Баварська 

Вирізняється солодкуватим та пряним смаком, який, на думку німців, найкраще пасує до традиційних баварських сардельок. Технологія виготовлення цього продукту може варіюватися, але найчастіше до частково обсмаженого грубо помеленого зерна білих і чорних сортів додають мед, цукор або яблучний джем (іноді карамельний сироп), а потім приправляють суміш перцем, ялівцем, імбиром.

Американська

Найбільш рідкий з усіх різновидів цієї приправи. Американська гірчиця вирізняється насиченим жовтим кольором (до порошку з білого зерна додають куркуму), солодкуватим смаком і приємним ароматом. Традиційно таку приправу додають до гамбургерів, хот-догів, сандвічів.

Креольська

Попри назву, вживають таку приправу переважно в США, присмачуючи нею ковбаси та ростбіфи. Під час приготування такого продукту використовують зерна грубого помелу, до яких додають тертий хрін, а потім отриману суміш маринують в оцті.

Італійська фруктова

Основа продукту - уварені до консистенції джему фрукти (айва, вишня, груші, яблука), до яких додають мед, прянощі, біле вино та гірчичний порошок. Цю приправу подають до м’ясної нарізки й сирів.

Українська

Пекучість та гострота - саме за це ми любимо звичну нам приправу, яка смакує з усіма традиційними м’ясними стравами української кухні. Готують такий продукт з гірчичного порошку салатних сортів, до якого додають гарячу воду, оцет, олію, сіль і цукор.