Центральна виборча комісія (ЦВК) затвердила порядок надання інформації, створеної з використанням системи відеоспостереження, відповідно до якого суб'єкти виборчого процесу можуть звернутися до ЦВК з відповідним запитом відразу після складання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів. Як передало інформагентство УНІАН, відповідне рішення ухвалене сьогодні, 28 жовтня, на засіданні комісії.

ЦВК буде розглядати ці запити протягом двох календарних днів з дня надходження запиту, якщо на виборчій дільниці була технічна можливість передачі зображення і впродовж чотирьох календарних днів, якщо на ділянці не було технічної можливості передачі зображення. У разі якщо запит стосується отримання відеоматеріалів з більш ніж трьох ділянок, ЦВК може продовжити термін його розгляду. ЦВК надаватиме відеоматеріали на DVD-дисках. Оплата за виготовлення відеоматеріалів не буде стягуватися.

ЦВК прийматиме запити щодо надання відеоматеріалів упродовж одного року з дня офіційного оприлюднення результатів виборів народних депутатів у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. З відповідними запитами можуть звертатися правоохоронні органи, суди і суб'єкти виборчого процесу - політичні партії та кандидати в депутати.

Нагадаємо, що в Україні вперше для забезпечення відкритості проведення виборів на всіх звичайних виборчих дільницях встановлено систему відеоспостереження. Протягом 28 жовтня за перебігом голосування можна буде спостерігати на веб-порталі. Після закриття дільниць, тобто на момент підрахунку голосів, відеосистема працюватиме в режимі запису. Ці записи відповідно до рішення ЦВК будуть зберігатися рік.