Президент України Віктор Янукович ветував нову редакцію Митного кодексу, прийняту Верховною Радою 3 листопада 2011 р. Про це повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".

У зауваженнях глава держави запропонував відстрочити набуття чинності новою редакцією документа на рік - до 1 січня 2013 р.

"Прийняття нового Митного кодексу обумовлює внесення змін до Податкового кодексу, інших законодавчих актів, вимагає ухвалення великої кількості підзаконних нормативно-правових актів. За час, що залишився до набрання кодексом чинності, прийняти необхідні нормативно-правові акти неможливо", - сказано у пропозиціях президента, спрямованих до парламенту.

Також президент України запропонував змістовно змінити низку статей прийнятого документа. Зокрема, знизити межу безмитного ввезення товарів на територію України фізичними особами з 1 тис.євро до 500 євро, залишивши 1 тис. євро тільки для пунктів пропуску в аеропортах.

Окрім того, В.Янукович заявив, що законопроект "порушує право на ведення підприємницької діяльності та створює додаткові ризики для ухилення від сплати податків". У новій редакції Митного кодексу з'явилося нове правило, яким встановлюється, що для отримання дозволу на брокерську митну діяльність передбачена фінансова гарантія для сплати до державного бюджету не менше 300 тис. євро. Ця норма може обмежити право на ведення підприємницької діяльності (зараз необхідно представити договір страхування на суму 34 тис.грн.).

Окрім цього, нова редакція Митного кодексу може призвести до порушення державою зобов'язань перед Світовою організацією торгівлі, оскільки не передбачає прозорого механізму визначення митної вартості товарів, навпаки, дозволяє митним органам коригувати вартість шляхом порівняння її з власної закритої інформаційною базою, підкреслив В.Янукович.

Він також зазначив, що нова редакція кодексу створить умови для зростання адміністративного тиску та відсутності чітко визначеного порядку ведення митного контролю. Президент України підкреслив, що введення преференцій та пільг для працівників Державної митної служби в частині видачі ним безвідсоткових кредитів і компенсацій на купівлю житла призведе до обтяжуючих витрат з держбюджету в умовах обмежених фінансових ресурсів країни.