Оппозиция закончила акцию протеста против языкового закона

Об'єднана опозиція вчора ввечері закінчила акцію проти прийняття закону "Про основи мовної державної політики", яка проходила з вівторка, 3 липня, біля Українського дому в Києві. За інформацією "Дзеркала тижня", вчора ввечері депутати та активісти припинили голодування. Вони заявили, що тимчасова мета досягнута: закон не підписали ні спікер Верховної Ради, ні президент. "Так, ми припинили голодування, оскільки проміжна мета її досягнута, і закон про мови не підписаний", - заявила народний депутат від НУНС Ксенія Ляпіна, яка брала участь у голодуванні. Лідер партії "За Україну!", НУНСівець В'ячеслав Кириленко, виступаючи на мітингу перед Українським домом, заявив: "У нас була мета на цьому етапі - домогтися непідписання закону. Це наша маленька перемога".

Трохи раніше глава ради об'єднаної опозиції, лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк заявив про початок всеукраїнської безстрокової акції "Україна проти Януковича". Її результатом повинні стати дострокові парламентські і президентські вибори. Точкою збору акції буде Український дім.

У свою чергу віце-спікер Микола Томенко заявив, що "Майдан під Українським домом повинен розростися на сотню майданів по всій Україні". Крім того, він вважає за необхідне порушення кримінальної справи проти "організованої злочинної групи у Верховній Раді на чолі з Адамом Мартинюком".

Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок наголосив на важливості того, що представники різних опозиційних політичних сил під час акції під Українським домом змогли продемонструвати здатність діяти спільно. "Представники опозиційних партій не просто змогли сісти за стіл переговорів і підписати якісь документи. Ми конкретно довели собі й українському суспільству, що можемо приймати важливі рішення і спільно втілювати їх у життя", - підкреслив Тягнибок.

На завершення мітингу виступив народний депутат Олесь Доній (фракції НУНС), який подякував усім, хто прийшов висловити свою незгоду з діями парламенту.

Під час мітингу була прийнята резолюція, яка складалася з однієї фрази: "Ми починаємо акцію "Україна проти Януковича".

Народний депутат Юрій Гримчак (фракція НУНС) підтвердив журналістам, що акція проти мовного закону на цьому завершується.

Довідка "SQ". Згідно з регламентом роботи Верховної Ради, текст закону, прийнятого парламентом, не пізніш як у 10-денний термін оформляється головним комітетом, візується головою комітету і подається на підпис спікеру. Спікер зобов'язаний підписати його не пізніше ніж за 5 днів після подачі. Потім закон передається на підпис президенту, який, згідно з Конституцією, зобов'язаний розглянути його протягом 15 днів.

3 липня парламент під головуванням Адама Мартинюка прийняв закон "Про основи державної мовної політики", який закріплює функціонування в Україні регіональних мов, у тому числі російської. Перша спроба розгляду цього документа, ініційованого представниками Партії регіонів, закінчилася бійкою в парламенті. В цілому документ був прийнятий без розгляду та врахування поправок.

Після прийняття закону опозиція почала протестну акцію під Українським домом, кілька нардепів оголосили голодування. Спікер Володимир Литвин і віце-спікер Микола Томенко подали заяви про відставку, однак ці питання парламент не проголосував.